На здании университета искусств установили Гермеса, самолет и паровозНа будівлі Харківського національного університету мистецтв ім. І.Котляревського (пл.Конституції, 11/13) встановили нову скульптурну композицію, а саму будівлю відреставрували в рамках загальної реконструкції площі Конституції. Зокрема, на будівлі встановили скульптуру грецького бога Гермеса, який спирається на корабельний штурвал, а поруч з ним - скульптури паровоза і літака.

Також на розі будівлі зараз зводиться ротонда з флагштоком. Планується, що флагшток із прапором України буде підсвічуватися у вечірній час.

Як розповідав раніше головний архітектор міста Сергій Чечельницький, міська влада прийняла рішення відновити історичний вигляд будівлі консерваторії в рамках реконструкції пл. Конституції. Скульптор Олександр Рідний відтворив скульптурну композицію (Гермеса, паровоз і літак) за старими фотографіями. 

На здании университета искусств установили Гермеса, самолет и паровоз На здании университета искусств установили Гермеса, самолет и паровоз

 

Довідка "SQ". Будівля університету побудована в кінці XIX ст. у стилі бароко, у 1925 р. була реконструйована за проектом архітектора А.Лінецького. Призначення цієї будівлі неодноразово змінювалося. Зараз вона належить університету мистецтв, тут також знаходиться обласна організація Національної спілки композиторів України.

Історія університету почалася 1871 р., коли за підтримки Імператорського російського музичного товариства в Харкові були відкриті музичні класи. Біля витоків професійної музичної освіти в Харкові стояли І.Слатін, О.Глазунов, П.Чайковський. У 1917 р. була відкрита Харківська консерваторія. У 1963 р. консерваторія була об'єднана з театральним інститутом. У 2004 р. Харківський інститут мистецтв був реорганізований в університет і став державним, у 2011-му - національним. Університет названо ім'ям Івана Котляревського, відомого письменника-класика української літератури, видатного драматурга і діяча музично-театрального мистецтва.