94 людини, з них 5 дітей, загинули в 2010 р. під колесами поїздів на Південній залізниці. Як повідомив 17 грудня журналістам заступник начальника управління МВС України на Південній залізниці Ількін Нуруллаєв, усього в 2010 р. зафіксовано 124 випадки травмування людей на залізниці. За інформацією управління МВС України на Південній залізниці, найбільше нещасних випадків на залізниці відбувається вранці і увечері. "У нас не було жодного випадку, коли у трагедії були б винні працівники Південної залізниці. Як правило, причиною травм і смерті на залізниці стає неуважність людей і недотримання ними правил перетину залізничного полотна, тобто люди переходять у недозволеному місці або в нетверезому стані", - зазначив І.Нуруллаєв. "У листопаді був випадок на Полтавській ділянці Південної залізниці: дівчина 1991 р.н. йшла залізничними коліями по ходу поїзда, вона була в навушниках і не почула наближення складу. Машиніст загальмував, але зіткнення уникнути не вдалося. Загинула зовсім молоденька дівчина. У випадках , коли поїзд збиває людину, нам доводиться людей буквально по шматочках збирати", - розповів І.Нуруллаєв.

Зіткнення поїздів та автомобільного транспорту також переважно відбувається з вини водіїв. Цього року, за словами І.Нуруллаєва, на Південній залізниці зафіксовано 17 аварій на залізничних переїздах, велика частина з них через те, що водії намагалися "проскочити" переїзд після того, як опускався шлагбаум і загорілося червоне світло.

"Аварій, зіткнень, у тому числі з трагічним результатом, могло б бути в чотири рази більше, якби машиністи не застосовували екстрене гальмування. Але це також дуже небезпечно. Різке гальмування може призвести до травмування пасажирів, які їдуть у потязі, а в гіршому випадку склад може зійти з рейок", - підкреслив замначальника управління МВС на Південній залізниці.

За словами І.Нуруллаєва, правоохоронці щодня намагаються запобігти нещасним випадкам на залізниці. За інформацією управління, з початку року співробітники міліції склали 5 тис. 900 протоколів про правопорушення відповідно до ст. 109 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил по охороні порядку і безпеки руху на залізничному транспорті) і 4 тис.800 протоколів за ознаками порушень відповідно до ст. 110 КУпАП (порушення правил користування засобами залізничного транспорту). За словами І.Нуруллаєва, були випадки кримінального покарання порушників, якщо з їх вини постраждали люди.

Довідка "SQ". Південна залізниця проходить територією семи областей України: Донецької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Сумської, Харківської та Чернігівської. На території Південної залізниці розташовано 742 переїзди, з них 208 охоронюваних і 516 неохоронюваних.