Памятники ученым Д. Багалею и А. Ляпунову открыли в ХарьковеПам'ятники історику Дмитру Багалію і математику Олександру Ляпунову відкрили 17 листопада біля входу до північного корпусу Харківського національного університету ім. В.Каразіна (ХНУ). Біля ВНЗ зібралися представники міської та обласної влади, співробітники і студенти вишу. Пам'ятники відкрили декан історичного факультету Сергій Посохов, декан механіко-математичного факультету Григорій Жолткевич та студенти - володарі стипендій ім.Д.Багалія й ім.О.Ляпунова.

Ректор ХНУ Віль Бакіров вручив грамоти та подяки людям, що взяли участь у створенні монументів: їх авторам - скульптору Олександру Рідному і Ганні Івановій, архітекторові, головному архітектору Харкова Сергію Чечельницькому, гендиректору підприємства "Стальконструкція" Сергію Егелю, а також президенту футбольного клубу "Металіст" Олександру Ярославському та заступнику голови Харківської облдержадміністрації Юрію Сапронову, які взяли участь у фінансуванні створення пам'ятника. За словами скульпторів, над створенням пам'ятників вони працювали протягом чотирьох років.

"Я думаю, що ті студенти, які обрали цей вищий навчальний заклад не один раз доторкнуться до цих пам'ятників і згадають, що ці люди зробили все для того, щоб прославляти наше місто і нашу країну", - зазначив на відкритті в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес. Також захід відвідали голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Вадим Ландсман, директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко.

Після відкриття пам'ятників В.Бакіров запросив усіх присутніх оглянути виставку, присвячену життю і творчості вчених, яка відкрилася в ХНУ.

 

Памятники ученым Д. Багалею и А. Ляпунову открыли в Харькове Памятники ученым Д. Багалею и А. Ляпунову открыли в Харькове

 

Довідка "SQ". Дмитро Іванович Багалій народився 7 листопада 1857 р. у Києві, помер 9 лютого 1932 р. Д.Багалій був українським істориком, громадським діячем, академіком, членом Державної ради Академії наук і 9 російських університетів, ректором Харківського університету (1906-1910), а також харківським міським головою (1914 - 1917) та академіком Української академії наук (1918 р.).

Олександр Михайлович Ляпунов народився 25 травня 1857 р. у Ярославлі, помер 3 листопада 1918 р. в Одесі. У 1880 р. закінчив Петербурзький університет (математичне відділення фізико-математичного факультету). З 1885 р. - доцент, з 1892 р. - професор Харківського університету. Серед робіт О.Ляпунова - "Про стійкість еліпсоїдальних форм рівноваги рідини, яка обертається", "Загальна задача про стійкість руху", "Про постійні гвинтові рухи твердого тіла в рідині".