Харьковские врачи провели уникальную операцию по пересадке почкиУ Харківському обласному клінічному центрі урології та нефрології ім.В.Шаповала 15 серпня вперше в Україні провели унікальну операцію пацієнтці з пухлиною єдиної нирки. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма, передав офіційний сайт ХОДА.

Нирку видалили з правої частини організму, потім після спеціальної обробки (за технологією трансплантації) орган прооперували поза організмом (видалена складна пухлина), а після пересадили до лівої половини тіла пацієнтки. 16 серпня прооперована нирка дала перші результати функціональної діяльності.

"Дане хірургічне втручання є одним з найскладніших у сучасній світовій онкологічної хірургії і вимагає спеціальних технологій, обладнання та спільної участі урологів, хірургів і трансплантологів. Лише кілька таких операцій проведено в США та Німеччині. В Україні така операція проведена вперше. Не випадково, що це сталося в Харкові, адже тут давно існує передова школа урології та нефрології. Саме в Харкові професор Юрій Вороний вперше у світі провів операцію з пересадки нирки", - підкреслив Шурма.