Лига помощи животным провела в Харькове акцию против черного рынка торговли животнымиХарківське відділення громадської організації "Ліга допомоги тваринам" (ЛДТ) уперше провело в Харкові акцію "Відкрий очі" проти чорного ринку торгівлі тваринами. Акція пройшла 16 серпня у парку ім.Шевченка. Перехожим пропонувалося оглянути фотовиставку на тему милосердя до тварин і отримати газету "Поруч". У рамках акції пройшов збір підписів на підтримку ветеринарів, які зараз не можуть купувати необхідні їм для роботи засоби анестезії. Акція була приурочена до Дня безпритульних тварин. Активісти та волонтери ліги вийшли з плакатами "Там де вбивають - добре не живуть" і "Милосердя - не аморально".

Харківські активісти ЛДТ зазначили, що вони все частіше знаходять викинутих кошенят і цуценят, упакованих у коробки або пакети. Наприклад, нещодавно було знайдено 22 кошеняти й одне щеня, які були упаковані в коробку. Їх негайно почали лікувати, але живими залишилося лише 13 кошенят. Про цей випадок заявили до міліції. "Ми підозрюємо, що цуценят і кошенят викидають "коробочники", які їх "прилаштовують". Рівень стерилізації тварин у Харкові дуже низький, вони розмножуються, господарям кішок і собак подіти послід нікуди. "Коробочники" забирають цуценят або кошенят приблизно по 20 грн. за штуку й обіцяють, що знайдуть їм нових господарів. Але зробити це надзвичайно складно, тому що майже всі охочі вже мають тварин. Коли місця для утримання тварин у них уже не вистачає, "коробочники" просто викидають тварин на вулицю", - зазначила активістка організації. За її словами, вирішити проблему можна, якщо налагодити в місті роботу зі стерилізації тварин.

Довідка "SQ". Ініціатором Дня безпритульних тварин виступило Міжнародне співтовариство прав тварин (США) у 1992 р. Цього дня представники спільноти здійснюють рейди перевірки утримання домашніх тварин. Представники зоозахисних організацій намагаються привернути різними акціями увагу до проблеми надлишку тварин, закликають до відповідального до них ставлення, усиновлення тварин з притулків і необхідності контролювати народжуваність своїх вихованців.