Верховная Рада упростила оформление ДТП и порядок страховых выплат Верховна Рада (ВР) 17 лютого прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування". Текст законопроекту опублікований на сайті ВР. За прийняття закону проголосували 328 депутатів з 408 зареєстрованих.

Документ, зокрема, дозволив страховикам оформляти матеріали ДТП, у яких постраждали застраховані транспортні засоби та відсутні постраждалі чи загиблі.

Законом передбачено, що водій, який має поліс автоцивілки, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху (ПДР), що спричинило пошкодження транспортних засобів за умови, що учасники ДТП скористалися правом спільно скласти повідомлення про цю подію.

Законом надається право водіям, що потрапили в ДТП, спільно скласти повідомлення про ДТП за умови відсутності потерпілих громадян.

У разі виникнення ДТП, яке може бути підставою для здійснення страхового відшкодування, водій зобов'язаний проінформувати інших осіб, причетних до цієї події, про себе, місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати дані про відповідний страховий поліс. Окрім того, водій повинен не пізніше трьох робочих днів з дня ДТП письмово надати страховику повідомлення про цю подію і повідомити, де знаходиться його транспортний засіб.

Розмір страхового платежу за одним внутрішньім договором страхування зменшується на 50% за умови, що страхувальником є громадянин України - учасник війни, інвалід II групи, особа, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесений до I або II категорії, пенсіонер, а транспортний засіб має робочий об'єм двигуна до 2,5 тис. куб. см включно і належить цьому громадянину на праві власності.

Довідка "SQ". Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування" був зареєстрований у ВР 14 травня 2010 р.