Депутати Харківської міськради 24 жовтня на сесії розглянуть питання про затвердження "Програми поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в місті Харкові на 2013-2017 рр.". Про це під час засідання депутатської комісії з питань ЖКГ повідомив заступник директора Департаменту житлового господарства міськради Олександр Лемента.

За його словами, метою програми є регулювання чисельності безпритульних тварин на території Харкова гуманними методами у відповідності до норм чинного законодавства, а також покращення санітарно-екологічної та епізоотичної ситуації в місті. Також програма ставить завдання створити власникам домашніх тварин усі умови для дотримання вимог чинних "Правил утримання домашніх тварин у Харкові".

Як розповів Лемента, програма буде реалізовуватися за декількома напрямами: поводження з тваринами, поводження з безпритульними тваринами, інформаційна та виховна робота, спрямована на гуманне ставлення до тварин.

У рамках реалізації програми спеціальні служби будуть відловлювати бродячих тварин гуманними, а не жорстокими методами, проводити їх вакцинацію та лікування, а також стерилізацію безпритульних і домашніх тварин. У рамках програми відремонтують Центр утримання безпритульних тварин (пр. Гагаріна, 358), створять притулки для тварин, визначать території та місця для вигулу домашніх тварин, облаштують майданчики для дресирування собак. Окрім того, буде вестися роз'яснювальна робота серед власників про необхідність стерилізації домашніх тварин, проводитися жорсткий контроль у місцях продажу тварин, вестися моніторинг ситуації у сфері поводження з домашніми тваринами.

Програма фінансуватиметься за рахунок коштів бюджету Харкова, області та інших джерел.

Довідка "SQ". 13 червня 2012 р. у Харкові відкрився Центр утримання безпритульних тварин (пр.Гагаріна, 358). Собаки, яких відловили на вулицях міста або яких принесли люди, поміщаються на сім днів до зони карантини (розрахована на 500 собак). Серед них відбираються найперспективніші тварини - молоді, здорові, соціалізовані, які можуть знайти нових господарів, або ж навпаки - великі й агресивні - для охорони. Цих тварин переселяють до зони притулку (100 місць), де вони чекають господарів. Решту тварин присипляють методом гуманної евтаназії. Також у центрі діє притулок для близько 50-ти кішок, працює ветеринарна клініка, виявляються послуги перетримки тварин.

Харківські зоозахисники виступили проти діяльності центру, назвавши його "шкуродерні", оскільки шанс вижити є тільки у 10% тварин, поміщених до притулку.

Нагадаємо, що щорічно безпритульні собаки кусають у Харкові близько 2,5 тисяч осіб.