Санепідслужба Харківській області з початку сезону відібрала в торговельних мережах і на майданчиках 235 проб баштанних культур. Про це повідомила "SQ" заступник головного державного санітарного лікаря Харківської області Любов Махота. За її словами, проводились дослідження на наявність пестицидів, токсичних елементів, мікотоксинів і нітратів.

У двох зразках досліджених проб встановлено перевищення масової частки нітратів у кавунах і динях, які реалізувалися на торговельнх лотках Мерефи та Первомайського району. За ці порушення (відсутність відповідної документації та перевищення рівня нітратів) винесено 11 постанов про накладення штрафів, оформлено 9 фінансових санкцій на суму 573,2 грн., з реалізації вилучено близько 4,5 тонн баштанних культур.

Також Махота повідомила, що в Харкові перевищення кількості нітратів у кавунах і динях не виявлено. У той же час перевірки встановили, що на території Ленінського, Орджонікідзевського та Жовтневого районів стихійно торгують баштанними культурами. Головний санітарний лікар області направив відповідні листи до районних відділів міліції з інформацією про несанкціоновану реалізації баштанних культур на території цих районів.

Заступник головного санлікаря області порекомендувала харків'янам перед купівлею дині або кавуна поцікавитися у продавця результатами досліджень на вміст нітратів, наявністю накладної та фітосанітарного сертифіката.