На шести водоемах Харькова установлены спасательные постыРятувальні пости і медичні намети встановлені на Олексіївському, Журавлівському, Жовтневому, Основ'янському гідропарку, а також Безлюдівській і Петренківській водоймах Харкова. Про це 15 червня повідомив журналістам начальник комунального закладу "Спеціалізована водно-рятувальна служба міста Харкова" Валерій Михайлов. За його словами, водно-рятувальна служба на харківських водоймах працює вже четвертий рік і фінансується за кошти міського бюджету.

В.Михайлов ознайомив журналістів з роботою одного з постів служби Журавлівського гідропарку. За його словами, цього літа на Журавлівському гідропарку працюють 42 рятувальники, на одній зміні чергують три рятувальники та один медпрацівник.

Як розповів начальник водно-рятувальної служби, перед тим, як приступити до роботи, всі рятувальники проходять двотижневу підготовку в КП "Харківська обласна аварійно-рятувальна служба". Після цього вони отримують посвідчення матроса-рятувальника і проходять атестацію в територіальній міжвідомчої комісії при МНС.

"Якщо рятувальники бачать у воді людину, яка потребує допомоги, до його порятунку приступають два співробітники. Один з них добирається до місця на човні, інший поспішає на допомогу вплав. Це дає можливість швидше дістатися до потопаючого і допомогти йому", - зазначив В.Михайлов.

Він також повідомив, що з початку купального сезону на Журавлівському гідропарку було зафіксовано два летальних випадки: у водоймі потонули іноземець і дівчина. Обидва були в стані алкогольного сп'яніння. "На жаль, однією з головних проблем на сьогодні залишається вживання спиртних напоїв біля води. 90% людей, які поплатилися життям на воді, були в нетверезому стані. І потім, деякі водойми, наприклад Журавлівська, мають особливість - перепад температури води через різну глибину. Середня глибина цієї водойми - 7 метрів, але є точки, де вона досягає 9-12 м. На дні температура води може бути всього плюс п'ять градусів навіть у спекотний час. Тоді судома може стати причиною втрати контролю. З цієї причини загинув іноземець. У нього відбувся спазм, і він пішов на дно", - підкреслив В.Михайлов.

За минуле літо водно-рятувальній службі вдалося реанімувати 19 осіб, цього року були врятовані 6 людей. За словами рятувальників, які чергують на Журавлівці, у день відбувається один-два випадки, коли відпочиваючих доводиться витягувати з води. Найчастіше доводиться допомагати нетверезим відпочиваючим, підліткам та дітям, залишеним без нагляду.

На шести водоемах Харькова установлены спасательные посты На шести водоемах Харькова установлены спасательные посты
На шести водоемах Харькова установлены спасательные посты На шести водоемах Харькова установлены спасательные посты

Довідка "SQ". Починаючи з 1 травня в водоймах Харківської області потонула 31 особа, серед яких 6 дітей (15 осіб потонуло в річках, 16 - у ставках). За інформацією облуправління МНС, 60% потонулих напередодні нещасних випадків вживали алкоголь.

У Харкові працює шість основних пляжів: Новобаварскій (Жовтневий гідропарк на р. Уди, Жовтневий р-н Харкова), Журавлівський (у верхів'ях р.Харьков, 522-й мікрорайон), Журавлівський гідропарк (Журавлівському водосховищі, з боку вул.Шевченка), Олексіївський (на р.Лопань, з боку ул.Клочковской), Основ'янський (р-н Основи, на місці колишнього піщаного кар'єру), а також Безлюдівський під Харковом (колишній піщаний кар'єр).