Українська державна академія залізничного транспорту (Харків) допомагає працевлаштуватися приблизно 78% своїх випускників. Про це 15 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив проректор академії Сергій Панченко. За його словами, після закінчення ВНЗ перше робоче місце гарантовано отримують понад 96% випускників-бюджетників і біля 50% п'ятикурсників, які навчалися на контракті.

"Щороку в нашій академії навчаються близько 13 тис. студентів, щороку ми випускаємо близько 1100 - 1200 молодих фахівців. Наш виш - найбільший з трьох ВНЗ України, які готують фахівців-залізничників", - зазначив С.Панченко. За його словами, випускники академії мають можливість працювати на всіх залізницях України, а також у Харківському та Київському метрополітенах. "Робота в метро, ​​по суті, нічим не відрізняється від роботи на залізниці. Наші випускники працевлаштовуються в метро машиністами та монтерами шляхів", - розповів С.Панченко. За його словами, щорічно харківський метрополітен приймає на роботу близько 20 випускників залізничної академії. С.Панченко зазначив, що через скорочення штату харківського метрополітену та оптимізації витрат на підприємстві в останні роки замовлення скоротилося на 10-15%. проте основним місцем роботи для випускників залізничної академії залишається ДАЗТ "Укрзалізниця".

С.Панченко зазначив, що кожного року близько 1000 студентів залізничної академії проходять оплачувану річну практику на Південній залізниці. Студенти працюють провідниками, електромонтерами, оглядачами вагонів і шляхів. Також, за словами проректора, 240 студентів працюють на Південній залізниці цілий рік. "За свою працю студенти отримують повну зарплату", - підкреслив Ю.Панченко.

За його словами, на 2004 р. зарплата залізничників займала 3 - 4 рядок у рейтингу професій. "Зараз цей показник значно нижчий, але до 3 тис. грн. у середньому співробітник залізниці отримує", - заявив С.Панченко.