Кубок чемпіонату Європи з футболу 2012 р. сьогодні, 15 травня, встановили на площі Свободи в Харкові. Спочатку головний трофей Євро-2012 провезли на даху автомобіля від будівлі Харківської міськради вул. Сумською до площі. Після цього кубок встановили на спеціальному подіумі, де кожен охочий зможе з ним сфотографуватися завтра, 16 травня, з 10:00 до 20:00 і післязавтра, 17 травня, з 10:00 до 18:00.

Кубок уже був презентований у Києві та Івано-Франківську. Після Харкова 17 травня трофей-тур відправиться до Донецька, Дніпропетровська, Львова, а завершиться турне 26 травня в Одесі.

У презентації кубка та святковому концерті з нагоди прибуття трофея до Харкова взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, харківський міський голова Геннадій Кернес, народні депутати України Валерій Писаренко та Ірина Бережна, друг Євро-2012 Ігор Кутепов, генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, чиновники, волонтери Євро-2012 і просто харків'яни.

На майданчику біля подіуму з кубком виступили харківські черлідери і представники різних творчих колективів міста. Також на презентації були присутні юні спортсмени, які будуть, виходячи на поле, супроводжувати футболістів під час матчів Євро-2012.

"Довгі роки громада працювала для того, щоб довести право Харкова проводити у себе матчі фінального етапу Євро-2012. Сьогодні ми на фінішній прямій, сьогодні головний трофей у нас. Єдине, чого хотілося б, щоб коли буде фінал, капітан збірної України після фінального матчу гордо підняв цей кубок над головою. Я думаю, що це буде головна перемога нашої країни не тільки в спорті, а й у праці", - підкреслив М.Добкін.

"Сьогодні в черговий раз уся увага прикута до нашого міста. За 24 дні до Євро-2012 ми встановили кубок Анрі Делоне в Харкові. На найбільшій площі Європи - такий трофей. Я хочу сказати, що всі об'єкти Євро в Харкові готові. Ми, харків'яни, любимо своє місто і свою країну і зробимо все можливе, щоб чемпіонат Європи пройшов на вищому рівні", - зазначив Г.Кернес, виступаючи на площі.

Довідка "SQ". Нагадаємо, що 15 травня чиновники й функціонери Євро розповіли за які збірні, крім збірних України та Польщі, вони будуть хворіти на майбутньому чемпіонаті Європи. Так, М.Добкін зазначив, що підтримає команди Росії і Нідерландів, Г.Кернес - збірні Франції та Нідерландів, І.Кутепов - команду Росії, а Я.Гранат - збірні Німеччини та Іспанії.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві. Згідно з жеребкуванням, збірна Нідерландів зіграє в Харкові всі три матчі групового етапу Євро-2012: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.