Низка громадських організацій Харкова провела 14 квітня громадський суд над харківським міським головою Геннадієм Кернесом, директором Департаменту транспорту і зв'язку Харківської міськради Сергієм Дульфаном та генеральним директором КП "Міськелектротранс" Сергієм Почепецький. На розгляд суду була винесена справа "Громада проти розвалу транспортної системи міста Харкова". Приводом для скликання громадського суду стала ініціатива керівництва міста щодо демонтажу трамвайних рейок і скорочення рухомого складу електротранспорту.

Представником позивача виступав керівник громадської організації "Прорвемось!" Андрій Ільгов. У ході суду він представив свою точку зору щодо критичного фінансового стану "Міськелектротрансу" і причин, які послужили такому стану справ. Також А.Ільгов став на захист розвитку електротранспорту в Харкові. "В усьому цивілізованому світі трамвай, тобто екологічно чистий транспорт, розвивається, а у нас він, на жаль, скорочується. Ремонтної бази немає, тобто транспорт не ремонтується. Тому і трамваїв, і тролейбусів стало їздити значно менше. За всю історію існування харківського трамвая був тільки розвиток, а тепер тільки занепад, як за часів Великої Вітчизняної війни", - заявив А.Ільгов.

У ролі захисника відповідача виступав Володимир Рощин. За його словами, з демонтажем трамвайних рейок "на вулицях міста стало менше шуму і заторів". "Уже в усьому світі, за винятком якихось маленьких туристичних міст, трамваїв немає. Їх існування - це анахронізм. Трамваї набагато дорожче і витратніше тролейбусів. Який же в них сенс, якщо можна пустити тролейбус", - підкреслив В.Рощин.

Заслухавши сторони у справі, суд оголосив перерву, після якої присяжні (13 представників громадських організацій) ухвалили рішення: Г.Кернеса і С.Почепецького визнати винними в розпаді транспортної системи міста, а С.Дульфана - виправдати.

Організатори заходу планують відправити зібрані матеріали до Генеральної прокуратури, а також прокуратури Харківської області та міста. "Ми пропонуємо альтернативу українським судам - ​​відкритий і прозорий процес, тобто громадський суд", - підкреслив А.Ільгов.