Громадський рух "Спільна справа" оскаржив процедуру прийняття Податкового кодексу Верховною Радою. Про це заявив медіа-координатор організації Ігор Пилипчук, який, за його словами, звернувся з відповідним позовом до Вищого адміністративного суду України, повідомило інформагентство "ЛігаНовості".

За словами І.Пилипчука, є документально зафіксований факт, що 18 листопада, коли проект Податкового кодексу приймався у другому читанні і в цілому, а також 2 грудня, коли цей акт голосувався в новій редакції з урахуванням пропозицій президента України, у сесійній залі не були присутні відповідно 268 і 269 народних депутатів, як це відобразила електронна система голосування. "Ті народні депутати, які безпосередньо брали участь у прийнятті рішень і яких налічувалося менше 100 осіб, масово голосували картками своїх відсутніх колег. Подібні дії є грубим порушенням ч. 2 і 3 ст. 84 Конституції України та ч. 3 ст. 47 закону "Про регламент Верховної Ради", які зобов'язують народних депутатів голосувати на засіданнях Верховної Ради особисто. Отже, обидва рішення прийняті незаконним способом і тому запровадження Податкового кодексу є неправомірним", - підкреслив І.Пилипчук.

Довідка "SQ". 2 грудня Верховна Рада прийняла Податковий кодекс у новій редакції з пропозиціями президента України. "За" проголосували 268 народних депутатів: 176 від Партії регіонів, 7 - БЮТ, 13 - НУНС, 26 - КПУ, 20 депутатів від Блоку Литвина і 26 позафракційних. 3 грудня глава держави підписав оновлений Податковий кодекс.