Возле облуправления милиции проходит акция против пыток в Киевском райотделе. В милиции факт пыток отрицают (дополнено)Акція проти тортур у Київському райвідділі міліції пройшла 14 грудня на вул.Мироносицькій, у будівлі Головного управління МВС України в Харківській області. Організатор акції - Харківська правозахисна група (ХПГ). Правозахисники протестують проти тортур Якова Строгана в Київському РВВС і вимагають порушити кримінальні справи стосовно причетних до тортур міліціонерів. Учасники пікету тримають плакати: "Суддя Муратова потурає катувань!", "Катам - тюрми!", "Катів до відповіді!", "Ганьба Київському райвідділу!". В акції бере участь більше 30 осіб.

За словами голови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, 43-річного раніше судимого харків'янина Я.Строгана неодноразово катували в Київському райвідділі міліції, вимагаючи у нього 10 тис. дол. за закриття порушеної стосовно нього кримінальної справи. Наразі Я.Строган перебуває в Харківській обласній лікарні, куди його направили з СІЗО.

За словами Є.Захарова, Я.Строган звернувся до Харківської правозахисної групи в листопаді і розповів таку історію: 15 серпня він побився зі своїм сусідом. Під час бійки сусід упав і поранив обличчя склом. Увечері того ж дня додому до Я.Строгана приїхали четверо міліціонерів і всю ніч домагалися того, щоб Я.Строган відкрив їм двері. Вранці 16 серпня Я.Строган впустив міліціонерів до хати. Вони пред'явили йому звинувачення в нанесенні тілесних ушкоджень, забрали його нібито в міліцію, після чого відвезли в ліс, де почали бити. Після цього, за словами Я.Строгана, його чотири дні утримували в якійсь квартирі, де били, катували струмом і вимагали гроші. Не добившись нічого, чоловіка відпустили.

"Після цього він почав скаржитися на міліціонерів, куди тільки міг, звернувся до прокуратури і до нас. Прокуратура відмовилася порушувати кримінальну справу. А вже 9 грудня Я.Строгана викликали до Київського райвідділу як свідка у цій же справі. У райвідділі його звинуватили вже у замаху на вбивство сусіда, і ті ж міліціонери, на яких він скаржився, почали його допитувати і знову бити. 10 грудня його привезли до суду вже побитим", - заявив Є.Захаров.

За його словами, суддя ніяк не реагувала на те, що у Я.Строган були помітні тілесні ушкодження і змінила йому запобіжний захід на утримання під вартою. Після цього Я.Строгана привезли до СІЗО, де працівники СІЗО склали акт про наявність тілесних ушкоджень і направили його до лікарні.

За повідомленням сайту ГУ МВС України в Харківській області, Київський РВВС розслідує кримінальну справу стосовно мешканця Харкова 1967 р.н., порушену за ознаками злочину, передбаченого ст.115 Кримінального кодексу (замах на умисне вбивство). У ході досудового слідства було встановлено, що 16 серпня до Харківської міської клінічної лікарні з численними ножовими пораненнями грудної клітини та шиї був доправлений харків'янин 1977 р.н., який заявив, що поранення йому завдав чоловік, що мешкає в цьому ж будинку. Підозрюваний, який був раніше судимий за скоєння тяжких злочинів, був затриманий і за рішенням суду взятий під варту. Під час проведення слідства підозрюваний заявляв про застосування до нього з боку працівників міліції фізичної сили.

Прокуратура Київського району винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно працівників Київського райвідділу міліції. За словами начальника слідчого відділу Київського РВВС Юрія Ситникова, всі слідчі дії проводилися у присутності адвоката, ніяких скарг з боку обвинуваченого й адвоката подано не було за винятком деяких клопотань адвоката, які були задоволені слідчим у повному обсязі. Під час доставки в ізолятор тимчасового утримання обвинувачений чинив опір працівникам міліції, а саме: не давав проводити працівникам міліції особистий огляд з метою недопущення знаходження в одязі предметів, заборонених у камерах, після цього почав битися головою об грати, щоб завдати собі тілесні ушкодження.

За даними правоохоронців, підозрюваний у 1994 р. був засуджений Лозівським судом Харківської області до 9 років позбавлення волі за скоєння низки тяжких злочинів, серед яких - застосування вогнепальної зброї стосовно працівника міліції. У 2004 р. Люботинським міським судом він був засуджений до 5 років позбавлення волі за вчинення розбійного нападу. В обох випадках обвинувачений також заявляв про застосування до нього заходів фізичного впливу з боку працівників міліції. За даними фактами проводилися перевірки, які не виявили незаконних дій з боку правоохоронців.

У міліції заявили, що своїми заявами в суді і в ЗМІ обвинувачений намагається привернути до себе увагу з боку громадськості з метою уникнення кримінальної відповідальності.