У харківських аптеках без попереднього попередження проведуть перевірки якості ліків. Про це повідомили "SQ" в прес-службі Державної служби України з лікарських засобів. За даними прес-служби, традиційно інспектори повідомляють аптеки про перевірки за 10 днів, але цього разу є певні обставини, які дозволяють не інформувати підприємства. Йдеться про випадок у Львові, де була виявлена ​​велика партія фальсифікованих ліків, які реалізовувались в аптеках області. Відповідне звернення правоохоронців дає право проводити перевірки в прискореному форматі. У перевірках будуть задіяні співробітники місцевої інспекції, можливі й перехресні перевірки.

Як зазначили в прес-службі, для покупців ця робота пройде непомітно, оскільки в основному вона буде вестися в складських приміщеннях: фахівці зайдуть на склад і перевірять упаковки та сертифікати. Професіоналу достатньо одного погляду на упаковку, щоб запідозрити фальсифікат і почати процедуру більш ретельної перевірки.

У прес-службі також зазначили, що громадянам з приводу виявлення фальсифікату турбуватися не потрібно, оскільки сам по собі фальсифікат небезпечний тільки тим, що він не подіє належним чином.

Довідка "SQ". За даними ЗМІ, 7 листопада у Львові на неліцензованому складі були виявлені фальсифіковані ліки, які реалізовувалися в аптеках Львівської області, а також по всій Західній Україні. Було виявлено близько 3 т лікарських засобів 90 найменувань. Препарати були відправлені на держконтроль. За 16 найменуваннями підтверджений факт умисної підробки. В основному, це були часто рекламовані ліки, зокрема, доларен, дитячий анаферон, дитячий Нокспрей, но-шпа, фестал. Територіальним службам було дано доручення перевірити наявність фальсифікатів в аптечних мережах.