Оценка экспертами хода предвыборной кампании в ХарьковеВ.Нікітін: Шановні колеги, у нас зараз, з одного боку, конкурують партії, з іншого - особистості на цих виборах. Тому ми будемо говорити і про партії, і про осіб, перш за все кандидатів на посаду міського голови.

Якщо говорити про партії, то є три ешелони партій - це старі політичні проекти, важкоатлети, які тягнуть на собі всю тяжкість сучасної політичної гонки - Партія регіонів і "Батьківщина". Далі йдуть "Фронт змін" (керівник Ареною Яценюк - "SQ") і "Сильна Україна" (Сергій Тігіпко). За тими даними, які сьогодні є, нові політичні проекти втрачають оберти. Є дві причини цього. Перша - відсутність чіткої політичної позиції. За С.Тігіпка ніхто не скаже, він "за" чи "проти", Яценюк теж міг би проявити себе активніше. Друга причина криється в командах у Харкові. Будувати хмарочоси в Харкові - це добре, але, напевно, треба ще і місто будувати. Це якісно інша задача.

І, нарешті, є ще третій ешелон - найновіших політичних сил. Одна з них, яка найбільш активно "світиться" зараз - це "УДАР" Віталія Кличка. Ця сила вже вийшла за межі Києва.

Далі. "Єдиний центр" - давно про нього говоримо, в Харкові він запам'ятався тільки тим, що Володимир Шумілкін очолив обласну організацію, зайняв керівну посаду в Києві і потім так тихо-тихо вийшов з партії. А Шумілкін був у НДП міським лідером за Кушнарьова, а син його (Олексій Шумілкін - "SQ") очолює обласний список "УДАРУ" В.Кличка.

Якщо оцінювати лідерів, то якщо ми обираємо міську владу, то ми повинні враховувати реалії, що склалися. Ні президент В.Янукович, ні губернатор М.Добкін нікуди не подінуться після місцевих виборів, в облраді і в міськраді певна політична сила буде домінувати. І в цьому випадку мер повинен або бути в цій системі, або це нова війна. Ми пам'ятаємо харківські війни 2007 і 2008 років, коли обласна влада робила все, щоб місту, керівництву міста і нам разом з ним було важко жити на цьому світі. Тому, якщо ми говоримо про кандидатів, ми повинні говорити не про тих, хто кращий, а про тих, хто потрібніший. Харків занадто дорого заплатив за період "помаранчевої руїни". Я історик і знаю, що таке руїна для України.

І.Поліщук: Я із загальними посилами згоден, може, тільки трохи інакше розставлю акценти. Я думаю, сьогодні в Харкові є два реальні кандидати на посаду мера, і це реальна, невигадана конкуренція ресурсів, особистостей і команд. У цьому родзинка ситуації. Це відрізняє наше місто від інших мегаполісів. Фесенко (директор Київського інституту ім.Горшеніна - "SQ") говорив, що Харків перетворився на арену боротьби за українську демократію. Я б, може, не став настільки пафосно все оцінювати, але це реальна боротьба. Хто переможе, сказати складно, і існуючі рейтинги викликають у мене питання. Говорити про те, що це наука, а не технологія, я, на жаль, не можу. І вас закликаю насторожено ставитися до цих рейтингів.

Я вважаю, що ці вибори покажуть нам готовність як старих політичних проектів, фаворитів - Партії регіонів і партії "Батьківщина", так і готовність нових партій скласти конкуренцію фаворитам. На президентських виборах про себе голосно заявили два нових проекти - "Сильна Україна" і "Фронт змін", однак подальша їхня діяльність показала, що ці партії ще не готові перетворитися з лідерських проектів у загальнонаціональні провідні політичні сили. Це фантомні партії. Яку команду виставила "Сильна Україна" на місцевих виборах у Харкові?

В.Нікітін: Слабку команду.

І.Поліщук: Слабеньку команду, давайте говорити, як воно є. Провели якісь праймеріз, хоча якщо ви підійдете до американського політолога і скажете, що це були праймеріз, він вас не зрозуміє. Він зробить круглі очі. Праймеріз - це те, що пройшов Обама (президент США - "SQ") свого часу, коли він в потужній сутичці зіткнувся з Хіларі Клінтон, під якою був весь капітал Демократичної партії, і за рахунок харизми та інтернет-технологій йому вдалося встояти і вийти вперед. А у нас на праймеріз перемагає один, а кандидатом в мери роблять главу будівельного концерну ...

В.Нікітін: Гідна людина, але в нього ніякого досвіду немає.

І. Поліщук: Так, це бізнесмен, це менеджер, але це не політик. Хто про нього чув до цього в нашому регіональному політикумі? Та ніхто.

Другий момент: скажімо, у "Фронту змін" яскравий лідер. Ми всі знаємо, що Арсеній Яценюк добре говорить, іноді говорять про нього "чеше, як трамвай". Дійсно, спробуй його зупини, коли його несе хвиля - це приклад великого ораторського мистецтва. А покажіть його регіональну і загальнонаціональну команду? Так, якісь заступники міністра економіки та міністерства навколишнього середовища. Можливо, вони перспективні талановиті хлопці, але хто вони в нашій політиці? Вони себе проявили? Відбулися як бренди чи ні? На мій погляд, абсолютно не відбулися.

І наступний момент: я думаю, зараз настає момент істини для наднових політичних проектів. Вони можуть прорватися і обігнати на повороті ті сили, які свого часу голосно заявили про себе, але перетворилися на мильну бульбашку, а на парламентських виборах ці сили можуть вистрілити на всю котушку. Візуальна реклама партії "УДАР" у мене, наприклад, викликає повагу. Зроблено грамотно, відчувається, що працюють професіонали. Ну і сам лідер. Так, це була суто київська сила, зараз вона поступово трансформується в загальноукраїнську політичну силу. Знаєте, який сьогодні образ лідера, якого шукає виборець? Це вольовий мужній рішучий лідер ...

В.Нікітін: Щоб у зуб дав.

І. Поліщук: Настає час героїв. Ось Шварценнегер, губернатор Каліфорнії, може стати ще й президентом. Такі хлопці мають певну перспективу.

В.Нікітін: Є команда на місцевому рівні, кандидат наук з державного управління, Юра Орел, нормальний адекватний чоловік. Розумієте, колеги, ми всі знаємо ефект роздільного голосування на місцевих і парламентських виборах. Нам на регіональному рівні програми кандидатів фактично не потрібні. Тому той же Кернес обрав дуже правильну стратегію "малих справ": нічого великого не обіцяти, а робити конкретні справи.

Керівник прес-центру Яна Кутіна: Колеги, переходимо до запитань.

- Хто, на вашу думку, увійде до обласної та міської ради? Трійка лідерів

В.М.: Я думаю, і в місті, і в області альтернативи Партії регіонів немає. На це вказують усі реальні оцінки. У нас немає даних соціології, але вже є свій власний досвід. Я думаю, Партія регіонів отримає хороший результат і за мажоритарниками, і за списками. Все разом дасть їй, так би мовити, "контрольний пакет акцій". Можливо, в області Партія регіонів набере голосів навіть більше, ніж у місті.

Що стосується партії "Батьківщина", то тієї "Батьківщини", яка була в Харкові за Фельдмана, вже немає. Багато старих облич з неї пішли зі своїми ресурсами. В Авакова залишилася одна головна сила - медійний ресурс. Виборча кампанія почалася, по суті, в кінці травня, з конфлікту навколо дороги в Лісопарку. Але я завжди говорив, що харків'яни проголосували за нову дорогу колесами. Настільки швидко люди поїхали новою дорогою, що тепер уже потрібно багаторівневу розвилку будувати на проспекті Леніна. У нової "Батьківщини" по суті три "фішки" - критика опонента у всьому і завжди, Лісопарк і права бездомних тварин. Більше немає нічого. Програм у кандидатів фактично немає. Тому я думаю, що трійка лідерів буде така - перше місце у Партії регіонів, друге - у "Батьківщини", ну і комуністів не можна скидати з рахунків. Ну, а для нових і наднових політичних сил увійти до п'ятірки лідерів - був би ідеальний варіант. Той же "УДАР" ставить собі за мету набрати 5% голосів. Ну, дай Бог, звичайно.

І.Поліщук: До комуністів по суті "повертається" електорат. У свій час їх електорат голосував за Партію регіонів - був "проти помаранчевих", і зараз ці люди знову будуть голосувати за комуністів. Це їхній ресурс. Я думаю, 5-7% комуністи наберуть.

Давайте називати речі своїми іменами, Партія регіонів сьогодні монополіст на електоральному ринку. По-перше, у цієї партії адмінресурс, по-друге, у неї грамотна розстановка кадрів. А друге місце дійсно, швидше за все, отримає "Батьківщина", тому що протестний електорат буде голосувати за неї. Також у неї є медійний ресурс і особистий ресурс Авакова. Він досить інтелігентна приємна людина. А коли особистий рейтинг підключається до партійного - йде певне нарощування рейтингу. Дихати в потилицю їм не може ніхто. У Тігіпка йде істотне падіння, мало не обвальне. Йому потрібно було підходити до цих виборів більш відповідально, а вони вирішили зіграти на інерції. А на місцевих виборах люди дивляться, перш за все, на місцевих політиків і на конкретні справи. Що стосується нових сил, то я думаю, якщо "УДАР" візьме 5% - це буде героїчний подвиг. Але 3% їм під силу взяти.

"Харьковские известия": Скажіть, будь ласка, кому віддадуть свої голоси студенти в більшості і наскільки вони будуть активними на цих виборах?

І.Поліщук: Студенти - категорія електорату досить складна. Як правило, це аполітичний електорат. Без адмінресурсу мобілізувати їх дуже важко. Багато хто з них не харківські, мешкають у гуртожитках, тому їм не цікаві будуть вибори місцевих органів влади в Харкові. На місцевих виборах йде загальне зниження активності електорату, тому проблема мобілізації цього електорату стоїть ще гостріше. Нинішні місцеві вибори вперше проходять окремо від загальнонаціональних, тому з явкою електорату можуть бути проблеми, тому що у всьому світі на місцеві вибори приходить менше людей, і Україна не буде винятком.

В.Нікітін: Рятує те, що немає квоти.

І.Поліщук: Студенти, як правило, налаштовані голосувати за нові чи опозиційні сили. У них ще романтика в голові. За Кличка можуть проголосувати.

Питання: Чи можливий в Харкові несподіваний результат виборів?

І.Поліщук: Я думаю, неможливий. Якщо б ми з вами мали не 20 днів агітації, а хоча б 60, то хто-то міг би "осідлати" протестну хвилю і, завдяки грамотно проведеній передвиборчій кампанії, претендувати на реальну конкуренцію. Зараз дуже спресований час для агітації. Незважаючи на те, що всі намагаються обходити обмеження на агітацію, новій людині все одно складно за 20 днів себе проявити і забезпечити собі хоча б необхідний рівень впізнаваності. А впізнаваність - це тільки перший крок до реальної підтримки.

В.Нікітін: Не хотілося б, щоб ми переживали якісь сенсації, їх було багато за останні роки. Змоделюємо ситуацію приходу Арсена Авакова в крісло мера. Міська рада залишиться та сама. Згадаймо ситуацію у Львові - міська рада знімала мера, він відновлювався, його знову звільняли. Була війна 2007-2008 рр. Якщо прийде Аваков, ми отримаємо міні-війну в міськраді. Є особиста альтернатива Партії регіонів, але системної альтернативи, з точки зору теорії держуправління, немає. Інакше буде війна. Арсен Борисович міг би показати свої якості харизматичного лідера, однак найбільше, що він зробив за останні роки - це реально підтримав фантастику. За це йому спасибі.

Питання: Як ви оцінюєте шанси Андрія Білогрищенка на успіх, і чи правильно я вас зрозумів, що "Сильна Україна", за вашими прогнозами, набере менше, ніж партія "Удар"?

І.Поліщук: Почну з другого питання. Думаю, не виключено. Можливо, їх результати будуть схожими. Що стосується Білогрищенка, то він претендує на позицію третьої сили. Він хоче повторити "електоральний подвиг" Тігіпка - почати з 2%-й підтримки виборців і отримати 25%. Білогрищенко цього не зможе. Він почав кампанію раніше, але у нього був якийсь фальстарт. Окрім того, яка в нього команда? Є такий хороший хлопець Андрій Білогрищенко, але хто стоїть у нього за спиною? Хто буде відповідати за комунальне господарство? За дороги? Покажіть професіоналів. Їх немає.

В.Нікітін: Його безпрецедентне звинувачення в організації замаху на нього, нічим не мотивоване, говорить про вкрай слабку позицію. Крім того, у нього немає програми. І не тільки у нього одного.

Питання: Яка, на вашу думку, буде електоральна активність на цих виборах?

В.Нікітін: Невелика. Може , і 40%, а може, й менше. Обмежень немає. Прийде 5% виборців, проголосує, і теж будуть вибори легітимними. Тому преференції мають ті політсили, у яких сформувався ядерний електорат - Партія регіонів, "Батьківщина", комуністи. Наднові політичні сили можуть отримати голоси за рахунок опозиційних, романтично налаштованих виборців. А середні проекти знаходяться в електоральному провалі - вони "розпухли", але не інституціалізовані, не закріпили свій успіх. Якщо Яценюк ще встиг щось зробити - Давтян виступав, шанована людина, то Тігіпко взагалі нічого не встиг у Харкові зробити.

І.Поліщук: Буде обов'язково зниження активності порівняно з президентськими виборами, але, я думаю, 50% виборців проголосує.

Питання: Куди, на вашу думку, піде електорат ПР, який не хоче голосувати за Кернеса?

В.Нікітін: Я думаю, такий електорат на вибори просто не прийде, ці люди, які голосують за систему, не будуть голосувати проти її кандидата.