Харківський національний університет ім.Каразіна (третє місце) і Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" (п'яте місце) увійшли до п'ятірки кращих ВНЗ України академічного рейтингу вищих навчальних закладів України "Топ 200 Україна", підготовленого кафедрою ЮНЕСКО "Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика". Як повідомило "Дзеркало тижня", в торішньому рейтингу ці університети займали аналогічні місця. На першому місці в рейтингу - Національний технічний університет "Київський політехнічний інститут", на другому - Київський національний університет ім.Шевченка.

До першої п'ятдесятки рейтингу увійшла ще низка харківських ВНЗ: на 15-му місці - Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого, на 18-му - Харківський національний університет радіоелектроніки, на 20-му - Національний фармацевтичний університет, на 36-му - Національний авіаційний університет ім.Жуковського "ХАІ", на 45-му - Харківський національний економічний університет і на 46 - му - Харківський національний медичний університет.

Довідка "SQ". За даними організаторів рейтингу, його система за своїми принципами близька до міжнародних аналогів (зокрема, рейтингів Шанхайського університету) і "дає можливість порівнювати ВНЗ різних профілів України і між собою, і з ВНЗ інших країн". Зовнішня експертиза проекту здійснювалася фахівцями наглядової ради міжнародної експертної групи з визначення рейтингів університетів (IREG Observatory). Діяльність ВНЗ визначається за допомогою інтегрованого індексу рейтингової оцінки, що включає індекс якості науково-педагогічного потенціалу, індекс якості навчання та індекс міжнародного визнання. Усього для формування індексів використовується 20 індикаторів прямого вимірювання і дві експертні оцінки.