Уболівальники з Данії, які приїдуть до Харкова на матчі фінальної частини Євро-2012, виявили бажання відвідати Дніпровську гідроелектростанцію (ДніпроГЕС, знаходиться в Запоріжжі). Про це 14 травня розповіла журналістам координатор програми "Харків. Літо. Футбол" Спілки харківських туроператорів Оксана Козміна. За її словами, харківські туроператори розробили низку оригінальних туристичних програм для гостей єврочемпіонату. "Однак у датчан викликала особливий інтерес ДніпроГЕС. Ми намагалися пояснити, що до гідроелектростанції - довга і важка дорога, але вони все одно хочуть її відвідати. Уже зараз на відвідування ДніпроГЕС сформована група з 60-ти людей", - розповіла О.Козміна.

Також вона зазначила, що німецькі вболівальники, які відвідають Харків, уже замовили туристичну екскурсію місцями бойової слави Великої Вітчизняної Війни. "Ми готувалися до того, що ця екскурсія зацікавить поляків, однак від польських уболівальників подібних запитів не було, зате активізувалися німці", - підкреслила О.Козміна. Вона також розповіла, що на початку травня в Арабських Еміратах проходила міжнародна виставка, в якій брали участь українські міста. Після її завершення група вболівальників з ОАЕ замовила тур трьома містами України - Донецьком, Дніпропетровськом і Запоріжжям.

Окрім того, О.Козміна повідомила, що Спілка харківських туроператорів не тільки підготувала для гостей Євро-2012 екскурсійні тури Харковом та областю, а й хоче провести низку майстер-класів, пов'язаних з українською культурою. "У нас є туристична програма "Футбол по-українськи", беручи участь у якій гості зможуть не тільки пограти в футбол, а й попаритися в лазні, попити пива, приготувати українські вареники. Туристів, які беруть участь у програмі "Український пейнтбол", нагодують кулішем. Також для туристів є екскурсійні маршрути пабами, де за дегустацією напою гості почують історію виготовлення українського пива, є програми з народних ремесел - петриківського розпису, гончарства, створення оберегів", - розповіла координатор програми "Харків. Літо. Футбол". За її словами, більшість турів, які розробила Спілка харківських туроператорів, триватиме від чотирьох до шести годин.

Також О.Козміна додала, що розроблені програми компактного розміщення гостей за містом, де для вболівальників організують імпровізовані фан-зони та розважальні заходи. Там гості зможуть відпочити й подивитися матч, який проходить не в Харкові. Таких місць компактного розміщення за містом зараз чотири.

Довідка "SQ". П'ять туристичних операторів Харкова в кінці лютого об'єдналися у спілку. До нього увійшли ТОВ "Сафарі-Тур", ТОВ "Дея-Тур", ПП "С-тревел", ТОВ "Дея-Букинг" і компанія "Парадіз-тур Люкс". 1 березня між Спілкою туроператорів і Харківською міськрадою був підписаний меморандум про співпрацю.

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде з 8 червня до 1 липня в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. Згідно з жеребкуванням Євро-2012, у Харкові всі три матчі групового етапу зіграє збірна Нідерландів: 9 червня (початок о 19:00) на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня (21:45) - Нідерланди-Німеччина і 17 червня (21:45) - Нідерланди-Португалія.