Пресс-конференция ректора Харьковского национального экономического университета Владимира Пономаренко

 

Учасники: Володимир Пономаренко - ректор Харківського національного економічного університету, Федір Шигальов - відповідальний секретар приймальної комісії ХНЕУ, Дар'я Нагаївська - студентка 4-го курсу, заступник голови молодіжної організації ХНЕУ

В.Пономаренко:

- Звідки береться високий імідж університету у роботодавців? У нас працює система "Кар'єра", розроблена на програмному продукті Болонського університету "Альма Лаура", завдяки якій усі наші студенти вводяться в базу даних роботодавців. Усі наші студенти, крім нашого диплома, можуть мати якісь додаткові міжнародні сертифікати, наприклад, другий диплом Ліонського університету або диплом Віденського технічного університету. Ще одна наша перевага - так звана система "Сипа": міжнародна аудиторська компанія сертифікує наших студентів. Далі сертифікат Кембріджського університету за системою "Бек" - наші студенти складають іспит у Кембріджському університеті, отримують сертифікат. У нас є сертифіковані тренери компанії "Майкрософт", і паралельно з нашим дипломом частина студентів отримує сертифікат цієї компанії, підписаний Біллом Гейтсом. Уявіть собі, до роботодавця приходить людина з усіма цими дипломами - вона конкурентоспроможна порівняно з іншими претендентами, які тільки один диплом показують. Так забезпечується імідж нашого університету. Я думаю, за два роки у нас понад 120 випускників будуть отримувати подвійні дипломи, тому що у Франції та в Австрії відкривається дві програми.

Студентка 4-го курсу, заступник голови Молодіжної організації університету Дар'я Нагаївська:

- Навчаючись на франко-українській програмі, я отримала два дипломи: український за спеціальністю "Економічна статистика" і Ліонського університету за спеціальністю "Інформатика прийняття рішень, статистика". Це дало мені можливість підвищити рівень знання французької мови, стати більш конкурентоспроможним фахівцем.

Анастасія, студентка:

- На німецько-українській програмі ми навчаємося два місяці, почали вивчати німецьку мову, деякі пари ведуться, як виявилося, англійською мовою, і це було приємним сюрпризом.

В.Пономаренко:

- Німецька програма така ж, як французька, за цією ж схемою зроблена. До нас приїхали австрійці і навчалися у нас три місяці (триместр), і те, що вони в нас проходили, зараховувалося в навчання у них. Після цього австрійці запропонували програму. Приїжджало 15 осіб, а зараз хоче приїхати 80 австрійців. Це цілий потік, потрібна робота з ним, ми домовилися поки, що приймемо не більше 25-ти. Іноземні студенти не поїдуть туди, де поганий рівень освіти, розумієте? З Арізони (США) до нас приїжджають навчатися за цією ж схемою - вони вчаться триместр, і наші оцінки зараховуються у них в університеті. Тепер ми готові відправити туди своїх студентів.

Випускник:

- Мене звати Володимир. Я випускник спеціальності "Інформаційні системи та технології". Дуже задоволений тим, що отримав в університеті хорошу практичну та теоретичну підготовку. У період навчання я отримав сертифікати "Майкрософт" з програмування, а також сертифікат IBM з технології об'єктно-орієнтованого модулювання. Підготовку фахівців проводили сертифіковані фахівці кафедри, володарі сертифікатів світових компаній, які займаються розробкою програмних продуктів, і завдяки отриманим знанням в області IT-технологій я влаштувався на роботу в міжнародну комп'ютерну фірму. Це дозволило мені взяти участь у розробці міжнародних IT-проектів. Хочу висловити подяку всьому викладацькому складу.

В.Пономаренко:

- Цей фах тісно пов'язаний з "Майкрософтом". Ми маємо документи компанії, які дозволяють нам програмні продукти "Майкрософт" використовувати безкоштовно.

Як бачите, незважаючи на те що університет більше пов'язують з економічними спеціальностями, рівень підготовки з технічних спеціальностей відповідає світовому стандарту.

Д.Нагаївська:

- Молодіжний рух у нашому університеті представлений організаціями "Контроль і порядок", Молодіжною організацією ХНЕУ, профспілкою студентів, студентським радіо, бізнес-центром "Інжек", "Молодіжним радіо" та Радою молодих учених. У молодіжному центрі працює більше 20 колективів у різних жанрах мистецтва. Студенти постійно беруть участь у міських, університетських заходах, КВК, "Студентській весні", "Шевченківських вечорах" і т.д. Молодіжна організація діє більше 10 років, є регіональним представником Всеукраїнського студради при Міністерстві освіти і науки. Тому саме ми збираємо всіх лідерів органів студентського самоврядування в Харківській області та всі важливі регіональні рішення в цій сфері приймаються у нас. Профспілка студентів у нас відокремилася від дорослої профспілки ХНЕУ у 2007 р. з метою захисту соціально-економічних прав студентів та аспірантів, профспілка також займається забезпеченням дозвілля та відпочинку студентів. Нещодавно відкрився фан-клуб "Інжек", він займається продажем квитків на спортивні заходи, зустрічами студентів з командою "Металіст" і тренерським складом.

В.Пономаренко:

- Я хотів би додати, що без згоди студкома до гуртожитку не поселяють і не виселяють з гуртожитку. Без згоди студентської молодіжної організації не переводять з контракту на бюджет і навпаки. Тобто організація здійснює реальне самоврядування в університеті. Більш того, щороку в листопаді затверджується кошторис витрат на молодіжну організацію університету. У нас ця сума сягає до 30%. У нас не буває такого, щоб студенти були не згодні, наприклад, з чиїмось перекладом з бюджету на контракт або навпаки, тому що це їх рішення. Без них воно не приймається.

Питання до В.Пономаренка

- Збираюся цього року вступати, розглядаю ваш ВНЗ як потенційний. Мешкаю в Чугуєві, маю потребу в гуртожитку. Як багато в Харкові гуртожитків ХНЕУ, в яких районах вони знаходяться, скільки коштує проживання, чи є дефіцит місць?

- У нас сім гуртожитків, дефіциту місць немає. За останні шість років ми вклали більше 30 млн. грн. у забезпечення нормального проживання в гуртожитках. У нас обов'язково є гаряча вода, нормальні побутові умови. У кожному гуртожитку до наступного року буде спортивний зал. Є інтернет, зв'язок з корпоративною мережею. Що стосується плати за проживання, то ми її знизили цього року на 30-40%, і зараз ціна залежно від того, коридорна або блочна система, становить від 100 грн. до 200 грн. (на місяць - "SQ"). Основна робота з гуртожитків зараз - забезпечення комунікацій, заміна старих труб на нові.

- Мене звуть Марина, я студентка університету, староста гуртожитку № 5. Я мешкаю в гуртожитку 4 роки. Мій гуртожиток - це 9-поверхівка, в ньому мешкає 500 студентів. У гуртожитку зроблений капітальний ремонт. На кожному поверсі - 7 блоків, у кожному блоці- 2 кімнати на 2-3 людини. У кожному блоці є ванна кімната, кухня з 2-ма газовими плитами і кухонною шафою. У гуртожитках є спортзал, де можна займатися аеробікою, фітнесом, фехтуванням. У нас є студентське самоврядування у гуртожитку, проводяться конкурси, ігри, дискотеки.

В.Пономаренко:

- Крім того, в університеті є їдальня, де можна нормально пообідати за 11 грн. За 15 грн. - це вже суп-харчо, м'ясо, салат, булка. Якщо порівняти з цінами в нашому місті, це майже даром. Колись до нас з усіх навколишніх будинків приходили, зараз заборонили не студентам ходити до нашої їдальні.

- Скільки коштує навчання в ВНЗ?

- Цього року ми не збільшили вартість навчання, вона залишилася на рівні минулого року. Це від 6 тис. грн. до 14 тис. грн. на рік залежно від спеціальності. "Прикладна статистика", "Інформаційні системи і технології", "Еколого-економічний моніторинг", "Мультимедійне видання" - ці спеціальності приблизно 6 тис. грн. А "Міжнародні економічні відносини", "Економіка" - це десь 14 тис. грн. Ми припускаємо, що на початку серпня ми знизимо ціни на навчання. Це буде залежати від кількості абітурієнтів.

- Зараз говорять про те, що в країні дуже багато економістів і юристів. Чи згодні Ви з цим? Що робити випускнику, який не знайшов роботу за фахом? Чи стикаються з цим Ваші випускники?

- Треба навчаються в нормальних профільних навчальних закладах, які дають нормальну освіту, мають міжнародний статус. Беруся стверджувати, що у нас немає перевиробництва ні юристів, ні економістів, а є перевиробництво дипломів. Я не чув, щоб людина з дипломом-сертифікатом "Майкрософт" і нашим дипломом стояла в черзі на біржі.

- Чи відстежує університет долю своїх випускників? Який відсоток випускників працює за фахом?

- Практично всі. Ми відстежуємо дуже серйозно, у нас є програма роботи з випускниками, тестуємо за 10 показниками. За 5-6 років зробимо повний аналіз.

- Який у вас конкурс?

- Минулого року було до 20 осіб на 1 місце. У нас було більше 7 тис. заяв на 500 місць. У той же час абітурієнт може подавати документи одночасно до кількох ВНЗ, тому конкурс не такий великий, як здається.

- Які спеціальності користуються найбільшим попитом?

- Усі хочуть керувати туристичними фірмами і займатися міжнародною економікою. Не знаю, чи чекає на них міжнародна економіка, але вони хочуть туди. Хоча найбільшим попитом за кордоном користуються не ті випускники, які закінчили "Міжнародну економіку", а ті, які закінчили спеціальність "Комп'ютерні системи".

- Я мешкаю в Харкові. Чи можу при вступі до університету переїхати до гуртожтку?

- Потрібна дуже вагома причина для цього. Є проблеми з реєстрацією в гуртожитку. Місця є, але треба туди прописатися, а як це зробити, якщо ви прописані в Харкові?

- Скільки студентів після закінчення університету залишаються в ньому працювати? І друге питання: ви сказали, що контракт буде знижений у ціні. За рахунок чого це буде зроблено?

- Управляти фінансовими потоками, звичайно ж, треба вміти. Я не знаю, чи багато наших ВНЗ витратило 30 млн. грн. на ремонт гуртожитків. Думаю, мало. У нас є запас міцності, багато вже зроблено, і тому ми можемо знизити ціну до рівня нижче рентабельності, оскільки спад кількості абітурієнтів тимчасовий, потім буде сплеск.

Що стосується аспірантів: приблизно 1% випускників вступає до аспірантури, з них кожен рік близько 40 осіб залишається в університеті. У нас пішло різке омолодження викладацького складу. Ми забезпечуємо викладачами і себе, і інші виші.

- Якщо студент втрачає студентський, протягом якого часу він отримує його знову? Яка стипендія у ваших студентів - звичайна і підвищена? Які ваші гуртожитки задіяні в прийомі гостей під час Євро-2012 і чи будуть переселені студенти?

- Звичайно, студенти будуть переселені. Що стосується стипендії: 697 грн. звичайної стипендії зараз отримують усі студенти. Це 530 грн. плюс 180 грн. індексації. Затримок у нас ніяких немає. Наш стипендіальний фонд дозволяє забезпечувати ще й премії для кращих студентів. Наприклад, у рамках премії "Золотий знак" ми платимо дві стипендії. З приводу студентських: ви знаєте, кожен день я підписую кілька заяв у зв'язку з втратою студентського. Я вже обурююсь - невже такий масовий наплив кишенькових злодіїв? Ніяких затримок з їх видачі немає, відразу видаємо. Скарг не надходило.

- Питання з іноземних програм: за якими критеріями проводиться відбір студентів на ці програми?

- Іспит приймають іноземці. Ректор не може сказати, що хтось пройде, хтось ні. Іноземці приїжджають, приймають іспити з мови та кваліфікаційні іспити за спеціальністю. Вони вирішують, кого беруть, кого ні. Як правило, на місце претендує дві-три людини. Відбір відбувається в два етапи: навесні та восени. Приймають іноді з випробувальним терміном, зараховують на програми умовно. Протягом місяця студентів навчають, якщо вони підтягуються до потрібного рівня - їх зараховують. У даному випадку немає ніякої корупції. Я сам наполіг на такій процедурі, щоб до мене не було претензій.

- Чи немає у вашому ВНЗ конфліктів між місцевими студентами та іноземцями? Скільки в університеті навчається іноземців?

- На сьогодні навчається 1019 іноземців. Ми сьогодні відкрили, до речі, новий деканат, щоб забезпечити вхід у деканат, минаючи пропускну систему, тому що коли іноземець приїздить, у нього немає пропуску, і його не пропускають до університету. Конфліктів поки немає. Ми використовуємо різні способи розселення людей до гуртожитків і різні способи формування академічних груп. У нас деякі іноземці наполягли на тому, щоб їх вчили в окремих групах. А деякі не хочуть вчитися зі своїми, а переходять до українців, тому що рівень підготовки іноземця, як правило, низький. І якщо серед них є такі, що краще навчаються, вони хочуть перейти на звичайну групу, де рівень вищий. Дай Боже, щоб і далі конфліктів не було, тому що у нас були деякі національні міжусобиці, й довелося за допомогою служби безпеки відправити додому кілька людей. Це було роки 4 тому.

- Питання до відповідального секретаря приймальної комісії Федора Шигальова: Коли починається прийом документів до вашого ВНЗ і з якими документами повинен прийти абітурієнт?

Відповідальний секретар приймальної комісії університету Федір Шигальов:

- Нинішні правила, які 4 роки діють в Україні, регулюють не тільки терміни вступу, але й перелік конкурсних предметів, і порядок зарахування, і порядок відбору в кожному університеті. З кожним роком правила розширюють можливості абітурієнтів для вступу до того чи іншого ВНЗ. Якщо кілька років тому для прийому документів відводився термін у вісім днів, потім у п'ятнадцять днів, то цього року вже місяць дається на прийом документів, причому вже створений сайт для подачі документів. Студенти можуть не їхати до приймальної комісії, а подати документи через інтернет до п'яти ВНЗ одночасно. З одного боку, розширюються права абітурієнтів, а з іншого боку - зростає їх психологічна напруга.

Поясню чому. У нас діє трьохетапний принцип зарахування абітурієнтів. На перший етап дається п'ять днів, за цей час абітурієнт, рекомендований до зарахування до ВНЗ, повинен принести до університету оригінали документів. Потім ще два дні дається, в цей час приймальна комісія виключає зі списку рекомендованих до зарахування тих, хто не приніс оригіналів документів, і включає до нього нових людей, які раніше не потрапили до списку. Після цього ще два дні дається. Уявіть собі - абітурієнт на першому етапі дізнався, що він вступив до ВНЗ, віддав туди оригінали документів, а потім дізнався, що в іншому більш престижному ВНЗ, куди б він хотів вступити, він також потрапляє на бюджетну форму навчання. За ці два дні він намагається забрати документи з першого ВНЗ і встигнути подати їх до другого. А якщо абітурієнт знаходиться в іншому населеному пункті, ще й далеко? А якщо відповідальний секретар до того ж захворів? Або до нього велика черга? Психологічна напруженість абітурієнта, таким чином, зростає.

В.Пономаренко:

- Я хочу сказати таке: у нас останні 5 років працює система "Абітурієнт". У нас абітурієнт витрачає 10 хвилин на здавання документів на три спеціальності. Ніколи у нас черг не було. Один був божевільний перший день (прийому документів - "SQ") минулого року, тому що всі прийшли в один день. Але це тривало лише один день. Але я вам скажу таке - система електронного подання документів не налагоджена. Тільки зараз починають її удосконалювати. Інститут радіоелектроніки розробляв електронне забезпечення для цього. Але якщо ви хочете, щоб усе було в порядку, - краще приїдьте і здайте документи, ви витратите рівно 10 хвилин на це плюс дорога. А якщо ви будете робити це через інтернет - усе одно ви прийдете потім з оригіналами, додатково доведеться здавати документи, тому що в електронному вигляді реєструються тільки два документи - атестат та сертифікати, а все інше - паспорт, ідентифікаційний код - все одно необхідно буде надати. Краще зробити це відразу.

- Днями у ЗМІ з'явилася інформація, що, згідно постанови Кабміну, студенти, які навчалися на бюджетній основі, зобов'язані відпрацювати за місцем призначення три роки. Тим же, хто не з'явився за місцем роботи, доведеться в судовому порядку відшкодовувати вартість свого навчання. Прокоментуйте, будь ласка.

- Навіть коли була планова система в Радянському Союзі, ніхто точно не знав, скільки яких фахівців готують. Зараз тим більше ми не можемо знати - немає такої централізації, інша система економіки. Так, дійсно, є така постанова Кабміну, ще у 1996 році, по-моєму, підписана. А ось акціонерне товариство, в якому частка держави 20%, - воно державне чи ні? Якщо людина там працює після бюджетної форми навчання - невже вона повинна повернути гроші? Механізм реалізації цієї постанови не відпрацьований. Я думаю, Кабмін буде ще над цим працювати. Хоча норма діє.

- За якого мінімального тестового балу з профільного предмету можна потрапити на бюджет?

- Якщо ви маєте на увазі конкурс - так ніхто не знає, яким він буде. З профільного предмету потрібно мати не менше 124 балів. Залежно від того, приносить людина оригінал документів чи ні, інший абітурієнт може потрапити на бюджет чи ні. Залежно від дня прийому документів список тих, хто потрапляє на бюджет, певний час "коливався" на 60 осіб. Тому не треба поспішати забирати документи. Був випадок, коли 400-а людина в списку абітурієнтів на спеціальність потрапила на бюджетну форму навчання при бюджетному наборі 100 осіб.

- Навчання у ВНЗ ведеться на першій зміні або є і друга?

- Так, є і друга, вірніше у нас "полуторна" зміна. Але ми цього року починаємо будувати новий навчальний корпус, у квітні-травні будуть забиті перші палі. На корпусі будуть великі годинники, так би мовити "Біг Бен". Термін будівництва - півтора-два роки. Будівельники кажуть рік, я думаю, все-таки два. Гроші є на будівництво, ми готові це профінансувати.

- Чи вважаєте Ви актуальною проблему хабарництво викладачів? Як з цим боротися?

- Боремося щосили. У нас усі іспити письмові і шифруються на рівні навчальної частини. Викладач не знає, чию роботу перевіряє. Хоча у викладачів є й інші способи брати хабарі. Ми за останні три роки з 11-13 викладачами розірвали контракти через хабарництво. Як не шкода, це молоді викладачі. Але ми їх не шкодуємо - мовчки розриваємо контракт і до побачення, підіймайте рівень освіти в інших ВНЗ.

 

 

Приймальна комісія працює за адресою:
Харків, пр-т Леніна, 9-а, перший поверх науково-бібліотечного корпусу ХНЕУ, каб. 124, тел. (057) 702-18-37, www.hneu.edu.ua

Час роботи приймальної комісії:
понеділок - п'ятниця - з 10.00 до 18.00,
субота - з 9.00 до 14.00, неділя - вихідний.