В харьковских больницах будут сокращать медработников - заместитель городского головы С. Горбунова-Рубан

В установах охорони здоров'я Харкова, найімовірніше, будуть скорочувати штат медичних працівників. Це пов'язано з майбутньою реформою охорони здоров'я. Про це заявила журналістам заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

"Харків знаходиться напередодні реформи охорони здоров'я. Ми зараз дуже уважно вивчаємо штатні розписи абсолютно всіх лікувальних установ. На першому місці у нас первинна ланка - поліклініки, ми зараз з ними працюємо. Уважно вивчаємо кількість населення, що мешкаає на тій чи іншій ділянці, наскільки ділянка відповідає цій кількості людей", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

Заступник мера наголосила, що пропонована реформа охорони здоров'я носить, насамперед, економічний характер. "Проблема сьогоднішньої охорони здоров'я полягає в її недофінансуванні - це 50-52% потреби всіх медичних установ. Ми поставили завдання дуже чітко і дуже жорстко розібратися у кількості ставок та кількості лікарів, персоналу, які працюють у всіх медустановах міста", - зазначила С.Горбунова -Рубан.

Віце-мер також прокоментувала ситуацію з міським перинатальним центром. "Перинатальний центр - це особлива установа. І там виникла така ситуація: того фонду заробітної плати, який ми можемо запропонувати установі, недостатньо для оплати праці всього персоналу центру. Виник вибір: або ми йдемо шляхом скорочення і прибираємо кількість ставок, щоб решта персонала отримувала зарплату в повному обсязі, або вони у себе всередині приймають якесь інше рішення. Ми ще не знаємо, яке рішення вони прийняли. Але я чула, що в перинатальному центрі вирішили перевести медперсонал на 0,75 ставки, щоб не втрачати фахівців. Ми як міська влада будемо розглядати всі пропозиції", - підкреслила С.Горбунова-Рубан. Вона додала, що протягом першого кварталу 2012 р. будуть вестися підрахунки, після чого буде прийняте рішення стосовно всіх міських медичних установ.

Довідка "SQ". Реформа охорони здоров'я в Україні в експериментальному порядку стартувала влітку минулого року в столиці і трьох областях. Закон "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Києві" Верховна Рада прийняла 7 липня. Закон виділяє установи надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Реформа передбачає заміну поліклінік амбулаторіями сімейного лікаря, реформування "швидкої допомоги" і цілу низку інших змін.

Раніше в деяких ЗМІ з'явилася інформація про те, що "в міському перинатальному центрі лікарям скоротили зарплату, змушують медперсонал писати заяви про переведення на 0,75% ставки, брати три вихідних за свій рахунок. У січні медикам центру не виплатили гроші за нічні чергування та святкові дні. Йдеться про скорочення медперсоналу . Також була інформація про те, що в міській лікарні № 14 медпрацівників змушують брати за свій рахунок два тижні вихідних.