У Харкові відкрився і почав повноцінно працювати Центр утримання безпритульних тварин (пр. Гагаріна, 358). В урочистій церемонії відкриття центру взяли участь міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і міський голова Геннадій Кернес.

Як повідомила директор КП "Центр поводження з тваринами" Юлія Шаповалова, собаки, яких відловили на вулицях міста або яких принесли харків'яни, будуть поміщатися на сім днів до зони карантину, розрахованої на 500 собак. З їх числа будуть обиратися перспективні тварини - молоді, здорові, соціалізовані, які можуть знайти нових господарів, або ж навпаки - великі й агресивні - для охорони. Цих тварин переселять до зони притулку (100 місць), де вони зможуть чекати господарів. Решту тварин будуть присипляти.

Також Ю.Шаповалова зазначила, що, на жаль, в Україні зараз знаходять господарів не більш ніж для 10% відловлених собак. "За два-три роки завдяки роботі центру в Харкові планується повністю вирішити проблему безпритульних тварин. Такий метод її вирішення визнаний у всьому світі. Найголовніше - щоб тварин відловлювали і присипляли гуманними способами", - підкреслила вона.

За словами Ю.Шаповалової, також у центрі діє притулок для кішок, розрахований на 50 місць, але він може прийняти і більшу кількість тварин. Ще в центрі є ветеринарна клініка, ціни в якій у 3-5 разів нижче, ніж в інших клініках міста. Всього в центрі працюють сім ветеринарів.

Окрім того, центр надає послуги перетримування тварин. Утримання кішок коштує 16 грн. на добу, собак - 25-35 грн. залежно від розміру тварини.

Як зазначила Ю.Шаповалова, утримання відкритого комплексу буде обходитися в 5,5-6 млн.грн. на рік. Окрім грошей з міськбюджету, на утримання центру планується залучати спонсорські кошти.

Довідка "SQ". Харківська міськрада 3 жовтня 2007 р. затвердила Програму поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в Харкові на 2007-2012 рр. Згідно з документом, регулювання чисельності бездоглядних тварин у місті має здійснюватися гуманними методами, які передбачають відлов, стерилізацію, вакцинацію, перетримування тварин, евтаназію та ін.

КП "Центр поводження з тваринами" було створено у 2009 р. і з 2010 р. почало свою діяльність у повному обсязі. Підприємство веде облік і реєстрацію, паспортизацію та контроль за утриманням домашніх тварин. Також у центрі надаються послуги зі стерилізації домашніх тварин. Як повідомила раніше провідний спеціаліст обліку та реєстрації домашніх тварин Центру поводження з тваринами Анжеліка Колесник, щомісяця харків'яни забирають з КП від 15 до 30 безпритульних собак.

На реалізацію Програми поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності у 2012 р. з міського бюджету планується виділити 7 млн. 300 тис.грн., з них 2 млн. 600 тис.грн. направлять на вилов безпритульних тварин.