"Прийнятий 13 квітня новий Кримінально-процесуальний кодекс визначає, що захисником у суді може бути тільки адвокат. Цю норму ввели правильно, оскільки адвокат - це фахівець у галузі права", - заявив "SQ" партнер юрфірми "Кібенко, Оніка і партнери" (Харків) Максим Шевердін.

"Якщо обвинувачений не має можливості оплатити послуги адвоката, то людині може бути надана безкоштовна правова допомога. Для цього в Україні створюється система Центрів безоплатної правової допомоги, які повинні почати роботу з 1 січня 2013 р. Зараз проводиться відбір адвокатів до цих центрів", - зазначив М.Шевердін.

За його словами, на жаль, в Україні продовжує діяти закон "Про адвокатуру" від 1992 р., норми якого багато в чому застаріли. "Нашим законодавцям необхідно було приймати новий КПК спільно з новим законом про адвокатуру. Це дозволило б уникнути суперечностей у законодавстві й зробити адвоката повноправним учасником кримінального судочинства", - заявив М.Шевердін.

Він також зазначив, що те, що саме адвокат є захисником прав та інтересів громадян, склалося історично й виправдовує себе. "У радянський період роль захисника в кримінальному судочинстві значно знижувалася. Це призвело до того, що сьогодні адвокати позбавлені реальної можливості впливати на хід розгляду кримінальної справи й, отже, ефективно захищати своїх клієнтів. А старий Кримінально-процесуальний кодекс України, який був прийнятий ще 1960 р., передбачав, що захисником, окрім адвоката, можуть бути близькі родичі обвинуваченого або підсудного. Але яку реальну правовий захист може надати родич підсудного? Тільки морально підтримати", - зазначив М.Шевердін.

За його словами, дуже часто незнання своїх прав та обов'язків як захисників з боку родичів ускладнювало й затягувало судовий процес. "При цьому реального захисту, з точки зору кримінальних і кримінально-процесуальних норм, не відбувалося", - підкреслив М.Шевердін.

Довідка "SQ". Верховна Рада вночі 13 квітня прийняла Кримінально-процесуальний кодекс України. Прийнятий КПК вводить низку нововведень. Так, згідно з документом, відразу після подачі до міліції заяви заявник автоматично стає потерпілим, минаючи всі стадії слідства та збору доказів, які передбачені насьогодні. Також змінюється модель ведення судового розгляду. З набранням чинності нового КПК у судовому процесі братимуть участь двоє суддів і троє присяжних. Переймаючи практику судочинства країн Європи та США, законодавці передбачають застосування суду присяжних при розгляді справ, пов'язаних зі злочинами, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Крім того, виписана процедура застосування застави. В ході розгляду поправок, внесених до другого читання, депутати відмовилися вводити норму, згідно з якою як застава можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності. Також новим КПК вводиться домашній арешт. Передбачається, що домашній арешт може бути застосований до особи, обвинуваченому в злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Новий варіант КПК покликаний зменшити бюрократизацію кримінального процесу, тому зобов'язує обладнати зали суду для роботи в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення. Крім того, КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, що складається в Єдиному реєстрі адвокатів. Кодекс містить 46 розділів і 614 статей.