Керівниками приватних структур Харкова, які надають ритуальні послуги, в 99% випадків є колишні або діючі співробітники КП "Ритуал". Про це 13 квітня заявив журналістам заступник директора підприємства Євген Журавльов.

За його словами, "найпроблемнішими поліклініками, у яких видаються довідки з рекомендацією замовляти ритуальні послуги у певних фірм, у яких головні лікарі відверто саботують роботу з комунальним підприємством, є 6-а і 18-а поліклініки". Є.Журавльов заявив, що діючою співробітницею "Ритуалу" є керівник ПП Каретникова, "яка сидить у 6-й поліклініці". "Спочатку вони працювали з чоловіком. Він разом зі своїми співробітниками збирав вінки після свіжих поховань на кладовищах, а зранку їх реалізовували. Коли про це стало відомо, чоловіка звільнили. Каретникова швиденько написала заяву про те, що вона - мати-одиначка і у неї хвора дитина. Ми її звільнити не можемо", - повідомив Є.Журавльов. Будучи офіційною співробітницею КП "Ритуал", Каретникова всі візитки роздає як співробітниця цього підприємства. Є.Журавльов відзначив, що неодноразово звертався до завідуючої поліклініки, але "боротися дуже важко". З іншими поліклініками міста ситуацію більш-менш налагоджено.

За словами Є.Журавльова, співробітники КП "Ритуал" мають посвідчення з мокрою печаткою. У представників приватних фірм такого посвідчення немає, у них є візитки.

Також Є.Журавльов додав, що у КП "Ритуал" свідоцтво про смерть видається безкоштовно, у приватних фірмах воно коштує 200 грн. Мінімальна вартість послуги поховання в "Ритуалі" становить близько 1 тис. 300 грн., у приватних структурах - близько 1 тис. 700 грн.
 

Довідка "SQ". Як повідомив раніше Є. Журавльов, у згаданих поліклініках Харкова рідних померлих під тим чи іншим приводом "змушують замовляти похорони у комерційних структур значно дорожче".

За інформацією Є.Журавльова, у 6-й поліклініці в березні з 50-ти довідок про смерть 45 були дані з рекомендацією лікарів замовляти послуги у певних структур, і тільки 5 організацій похорону потрапило в КП "Ритуал". "До нас приходять зі скаргами постійно. Люди кажуть, що заплатили по 5-7 тис. грн., а потім дізналися, що ці послуги коштують 1 тис. 500 грн. Вимагають повернути гроші. Ми з'ясовуємо - виявляється, вони, самі того не розуміючи, уклали договір з комерційною фірмою на надання ритуальних послуг ", - пояснив Є.Журавльов. Таких фірм у місті 28.