В Україні з 16 грудня набуває чинності закон, який повністю забороняє куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів, нічних клубів і дискотек. Заборона стосується і тютюнових виробів, та кальяну, і електронних сигарет. Як повідомив 12 грудня журналістам у Харкові голова правління регіонального центру громадського представництва "Життя" Андрій Скіпальський, палити можна буде тільки поза приміщеннями: за столиками на відкритому повітрі, на терасах і т.п. "Уже в неділю в усіх кафе, барах та ресторанах повинні зникнути попільнички і з'явитися таблички, що забороняють куріння", - підкреслив він. Таблички про заборону куріння зовні приміщень розміщуються за бажанням власників закладів.

За словами Скіпальського, практика поділу ресторанів на частини для курців і некурців не дає належного ефекту, тому що дим все одно поширюється на все приміщення. В результаті порушувалися права людей, які не палять, на чисте повітря. Також від куріння відвідувачів страждають працівники ресторанів.

З моменту набуття чинності закону факт паління в приміщенні закладу ресторанного господарства або навіть наявність попільнички є підставою для складання представником Держінпекціі з питань захисту прав споживачів відповідного протоколу. Власник ресторану повинен буде сплатити штраф у розмірі від 1 до 10 тис. грн. Порушниками-фізичними особами займеться міліція. Для них штраф за адміністративне правопорушення становитиме 51-170 грн.

Скіпальський зазначив, що новий закон простий для виконання, і закликав усіх його підтримати.

Як розповіла керівник відділу боротьби з неінфекційними захворюваннями бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) в Україні Наталія Король, порогу безпеки (безпечної дози) тютюнового диму для людського організму немає. "Будь-яка малюсінька частинка, наномолекула призводить до атеросклеротичного та канцерогенного ефекту в організмі", - підкреслила лікар. Ще один висновок ВООЗ: жодна інженерна споруда, навіть найпотужніша вентиляційна система, не очистить стовідсотково повітря від тютюнового диму, щоб воно стало безпечним.