Харківський обласний апеляційний суд відмовив у задоволенні позову вдови, чоловік якої помер у машині швидкої допомоги. Про це повідомив "SQ" Андрій Роханський, голова харківської громадської організації "Інститут правових досліджень і стратегій", при якій діє Фонд стратегічних справ у галузі охорони здоров'я. За словами Роханського, позов уже пройшов першу судову інстанцію, де медики не були визнані винними. Але у фонді як і раніше вважають, що чоловікові не була надана належна медична допомога. Тому буде подана касація до Вищого спеціалізованого суду з цивільних і кримінальних справах, а потім, якщо буде отримана відмова, до Європейського суду з прав людини.

За словами Роханського, вдова вимагає компенсації на тій підставі, що медики не виконали вимог власних протоколів роботи швидкої медичної допомоги. За цими протоколами, хворого з інфарктом міокарда спеціалізована машина повинна доправити до найближчої лікарні, де можуть надати необхідну допомогу. Хворого повезли на звичайній лінійній машині до Інституту терапії ім.Малої НАНУ (Харків), а не до найближчої лікарні на Салтівці. Порушення протоколів медики не визнають і заявляють, що все зробили правильно і для користі пацієнта.

Як зазначив Роханський, суд теж не став розглядати інструкції Міністерства охорони здоров'я як обов'язкові для виконання медиками, при цьому приймається заява медиків про те, що все було зроблено правильно. "Але ж, розглядаючи справи про дорожньо-транспортні пригоди, суд приймає правила дорожнього руху як обов'язкові для виконання. Чому ж інструкції Міносвіти для медиків не обов'язкові? У зв'язку з цим виникає питання - чим же керуються працівники швидкої допомоги у своїй роботі?" - зазначив Роханський.

Довідка "SQ". У 2009 р. мешканцю Харківського району стало зле, і йому викликали "швидку". За годину прибула бригада швидкої допомоги, лікар діагностував інфаркт і прийняв рішення везти пацієнта до Інституту терапії (Харків). До цієї установи від дому хворого близько години їзди. За 30 хвилин шляху чоловік помер. Як стверджує вдова, лікар у дорозі сидів у кабіні водія і не вимірював тиск і пульс хворого, після зупинки серця реанімаційні дії не проводилися. Пізніше з'ясувалося, що станція швидкої меддопомоги, у підпорядкуванні якої перебувала бригада медиків, не мала на той момент ліцензії на медичну практику.

Вдова звернулася зі скаргою на дії лікарів до міліції. У 2010 р. у порушенні кримінальної справи їй було відмовлено. За сприяння фонду стратегічних справ був поданий цивільний позов до ​​Московського райсуду Харкова про відшкодування моральної шкоди в 1 млн.грн. (відповідач - станція швидкої допомоги). Справу передали до Харківського районного суду.

Фонд стратегічних справ у галузі охорони здоров'я (Харків) працює при громадській організації "Інститут правових досліджень і стратегій". Юристи фонду підтримують судові позови в галузі охорони здоров'я.

Фонд входить до складу Української Гельсінкської спілки з прав людини (була створена 1 квітня 2004 р. і складається з 30 громадських правозахисних організацій-учасниць).