Близько 60 осіб 12 жовтня провели мітинг напроти будівлі Харківської облдержадміністрації. Акцію організували Харківська обласна організація Прогресивної соціалістичної партії України та організація "Всеукраїнська спілка робітників". Мітингувальники тримали в руках плакати "Досить грабувати!", "Відстоїмо своє право на гідне життя!", "Олігархи забирають у народу останнє!", "Партія регіонів обманює народ!".

За словами голови громадської організації "Трудова Харківщина", депутата Харківської облради Павла Тищенка (фракція Компартії України), на мітингу прийнято звернення до президента України і прем'єр-міністра від імені трудових колективів ДП "Харківський завод електроапаратури" (ХЗЕА) та ДП "Харківський приладобудівний завод ім. Шевченка "з вимогою погасити борги із зарплати працівникам цих підприємств. "Окрім того, ми вимагаємо створити урядову комісію з проблем цих двох заводів і надіслати її до Харкова, щоб вирішити питання виплати зарплат. Змушений констатувати, що місцева владаперебільшує свої можливості у питанні управління цими державними підприємствами", - заявив П.Тищенко.

За його словами, на харківському заводі електроапаратури існує велика заборгованість із зарплати за 2008-2009 рр. "Найімовірніше, повернути завод до життя вже не вдасться, і є ймовірність, що людям взагалі не повернуть їх гроші", - заявив П.Тищенко. За його словами, заборгованість із зарплати на заводі ім. Шевченка становить близько 20 млн. грн.

Довідка "SQ". ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. Заборгованість із зарплати на заводі становить близько 20 млн.грн., персонал - близько 2 тис. осіб. Обсяг виробництва за перший квартал 2010 р. склав 4,2 млн.грн. У 2008 р. обсяг виробництва заводу становив 110 млн.грн., у 2009 р. - 20 млн.грн.

ХЗЕА постановою Кабміну від 27 серпня 2008 р. (№ 744) виключений з переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Згідно розпорядження Кабміну, в ХЕЗА проходив процес реформування в філію ДНВО "Комунар". Щоб завершити реформування, ХЕЗА було необхідно реалізувати низку об'єктів нерухомості і погасити заборгованості із зарплати, кредиторам і до загальнообов'язкових фондів.

У серпні 2010 р. Кабінет міністрів скасував розпорядження про реорганізацію ДП "Харківський завод електроапаратури" як таке, яке не було реалізовано. На початку березня борг із зарплати на заводі становив майже 5,3 млн.грн