Акция протеста против дополнительных платных услуг в сфере образования проходит в ХарьковеАкція протесту проти постанови № 796 Кабінету міністрів України "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами" проходить 12 жовтня у Харкові. За словами організаторів, в акції беруть участь близько 300 студентів. Учасники акції зібралися біля пам'ятника Т.Шевченку і рушили на пл.Свободи. Вони тримають плакати: "Студенти проти!", "Пограбував студента - поповни бюджет!", "796 усю стипендію з'їсть", "Не викидайте наше майбутнє", "Ми за безкоштовне навчання". Учасники скандують: "Освіта не товар, універ - не базар". Організатори повідомили, що учасники акції збираються передати керівництву Харківської облдержадміністрації (ХОДА) вимоги щодо скасування цієї постанови уряду. За словами протестувальників, подібними ініціативами Міністерство освіти і науки не мотивує, а навпаки відбиває бажання у студента навчатися.

Також організатори заявили, що акція носить не політичний характер, тому вони розцінюють появу на пікеті представників організації "Батьківщина молода" з прапорами, як провокацію.

На пл.Свободи учасники акції розіграли сценку, під час якої декани і викладачі збирали зі студентів гроші. У підсумку три студентки - учасниці акцій залишилися без одягу.

До учасників акції вийшов заступник голови ХОДА Вадим Ландсман, який повідомив, що тільки що на прес-конференції ректорів харківських ВНЗ було оголошено, що платних послуг у вишах міста не буде. Він запропонував мітингувальникам розійтися, однак організатори вирішили продовжити акцію протесту. Подібні акції проходять у 15-ти містах України.

Довідка "SQ". Президент України Віктор Янукович 11 жовтня на зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим вимагав скасувати рішення про платні послуги для студентів у ВНЗ.