Екскурсійний тролейбус вийшов 12 серпня на пробний маршрут у Харкові. Він рухався від меморіалу Слави вулицями Сумською, Дерев'янка, проспектом Леніна до площі Свободи, а потім через Сумську на площу Конституції. В ході поїздки для 25 майбутніх гідів пройшло перше практичне заняття. До цього вони два тижні займалися теоретичною підготовкою і ще два тижні будуть отримувати практичні навички роботи екскурсовода.

Як повідомив під час поїздки заступник директора Департаменту міжнародної співпраці Харківської міськради Олексій Понікаровський, екскурсійний тролейбусний маршрут "Харків: дорогою ветеранів" буде відкритий 23 серпня, в День міста. Він зазначив, що 23 серпня екскурсію проведуть тільки для ветеранів, а в подальшому екскурсію зможуть відвідати харків'яни і гості міста. Тривалість екскурсії - півтори години.

О.Понікаровський також повідомив, що з вересня в Харкові з'являться тролейбусні, трамвайні й автобусні екскурсійні маршрути. Їх проводитимуть майже весь рік, виключаючи зимовий період. Для тролейбусних екскурсій розроблять кілька маршрутів.

За словами О.Понікаровського, маршрут трамвайної екскурсії повинен продемонструвати історичні та сучасні пам'ятки міста. Він курсуватиме від Південного вокзалу до стадіону "Металіст". Автобусні екскурсії будуть оглядові та тематичні. Зокрема, планується екскурсія храмами Харкова. Ще в планах міськради створення екскурсії і для любителів піших прогулянок.

Як повідомила керівник КП "Центр розвитку міжнародної співпрацці" при Департаменті міжнародної співпраці міськради Ірина Тимченко, в центрі з середини вересня розпочнеться підготовка кількох десятків гідів зі знанням англійської та німецької мов для роботи під час Євро-2012. Також центр підготує кілька десятків екскурсоводів зі знанням російської та української мови. Заняття триватимуть близько двох місяців.