Рабочие ХЭМЗа провели пикет на пл.СвободыБлизько 100 працівників ДП ​​"Харківський електромеханічний завод" (ХЕМЗ) уранці 12 серпня вийшли на пікет на пл.Свободи в Харкові біля пам'ятника Леніну. Вони вимагають погасити борги із зарплати. Учасники акції тримають плакати: "Геноцид на ХЕМЗі!", "ХЕМЗ живий, ХЕМЗ буде жити!", "Наші діти хочуть їсти!".

За словами протестувальників, їм повинні зарплату за два місяці 2009 р. і по чотири місяці 2010 і 2011 рр. Також учасники акції вимагають від керівництва заводу забезпечити його стабільну роботу, стабільну виплату зарплати і розірвати мирову угоду з кредиторами у зв'язку з його невиконанням з боку кредиторів.

Як повідомили протетстувальники, вони підписали звернення до голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна з вимогою збереження державного підприємства. За їхніми словами, якщо на це звернення не буде реакції, то працівники ХЕМЗ будуть звертатися до Верховної Ради і до президента України, а також почнуть страйк.

 

Рабочие ХЭМЗа провели пикет на пл.Свободы Рабочие ХЭМЗа провели пикет на пл.Свободы

 

Довідка "SQ". Заборгованість із зарплати на початок червня на ХЕМЗ становить 6,4 млн.грн., заборгованість до Пенсійного фонду - 6,6 млн.грн.

Процес банкрутства ХЕМЗ було розпочато в червні 2007 р. У 2009 р. суд затвердив реєстр вимог кредиторів до ХЕМЗ на 110 млн.грн., після чого був сформований комітет кредиторів заводу. ХЕМЗ завершив процедуру банкрутства мировою угодою. Заборгованість із зарплати на підприємстві на березень становила 5 млн.грн. У ході реформування заводу його розділять на два підприємства, одне з них буде державним. Держпідприємство буде займатися апарат-станційним виробництвом, а приватне - виробництвом великих електричних машин.