Московський районний суд Харкова сьогодні, 11 жовтня, засудив 15-річного громадянина В'єтнаму Май Тхай Дата до 6,5 років позбавлення волі за нанесення тяжких тілесних ушкоджень українським школярам під час бійки, що сталася у жовтні минулого року біля однієї зі шкіл на Салтівці. Про це 11 жовтня повідомив "SQ" Юрій Челомбітько, батько потерпілого в тій бійці підлітка (хлопець отримав тоді ножове поранення спини).

За інформацією Ю.Челомбітька, адвокат засудженого має намір подавати апеляцію. Він не згоден із вироком і буде домагатися його перегляду. Адвокати потерпілих також мають намір подавати апеляцію - вони будуть домагатися, щоб на лаві підсудних опинилися ще четверо в'єтнамських підлітків, які брали участь у тій бійці. Попередні клопотання про це суд відхилив.

Суд зобов'язав підсудного виплатити постраждалим по 7 тис. грн. матеріального збитку і по 10 тис. грн. морального. За словами Ю.Челомбітька, він буде добиватися виплати 100 тис. грн. морального збитку. "Які 10 тисяч гривень? Мій син через травму, отриману в бійці, не зміг поїхати на чемпіонат світу зі скелелазіння, за участь у якому вже були заплачені гроші. Він міг би зайняти на ньому одне з призових місць", - заявив Ю.Челомбітько.


 

Довідка "SQ". Удень 8 жовтня 2010 р. на території харківської школи № 8 (Салтівське шосе, 61) відбулася бійка. У результаті двоє учнів 11 класу з колото-різаними ранами були госпіталізовані. В одного з них було непроникаюче колото-різане поранення області між лопаток, в іншого - проникаюче поранення грудної клітини, закрита травма органів черевної порожнини, закрита травма черепа. Працівники міліції за скоєння злочину затримали уродженця Республіки В'єтнам 1995 р.н., який під час виниклої сварки на території школи завдав потерпілим поранення ножем.

Як повідомляла тоді директор Департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко, бійка сталася на вулиці, спровокувала її група в'єтнамських підлітків.