Обеліск пам'яті пілотів і техніків Цивільного повітряного флоту, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни (ВВВ), встановлений на привокзальній площі Міжнародного аеропорту "Харків". Урочисте відкриття обеліска відбулося 9 травня.

Як зазначив під час відкриття обеліска голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, ветерани ВВВ можуть бути впевнені , що "ніхто не дозволить украсти у молодого покоління істину про ті великі роки. Історична справедливість була і буде завжди". Голова наглядової ради групи "DCH" Олександр Ярославський відзначив, що пам'ятник спроектований харківськими архітекторами і побудований харківськими будівельниками. "Не важливо, скільки коштів було витрачено на спорудження пам'ятника. Головне, щоб ветерани знали, що їх є кому захистити", - зазначив О. Ярославський.

У відкритті пам'ятника також взяли участь в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес, заступник голови Держмитслужби України Василь Салигін, заступник начальника КП "Харківський метрополітен" Михайло Пилипчук, колишні льотчики, представники Харківського об'єднаного авіазагону, ветерани ВВВ.

 

Довідка "SQ". З початком ВВВ особовий склад Харківського аеропорту увійшов до Київської та Харківської особливих авіагруп Цивільного Повітряного флоту. У їх складі льотчики 87-го транспортного Сталінградського гвардійського полку в війну пройшли шлях від Сталінграда до Праги (Чехія). Чотирнадцять із них загинули. Обеліск героям встановлений у 1980 р. напроти будівлі Харківського аеровокзалу за ініціативою ветеранів, які працювали на авіапідприємстві. Після реконструкції в 2010 р. площі біля аеропорту пам'ятник був відкритий в оновленому вигляді.