Акция протеста с требованием погасить долги по зарплате "Горэлектротранса" и расследовать смерть его сотрудника прошла в Харькове (дополнено)Акція протесту у зв'язку зі смертю співробітника ХКП "Міськелектротранс" Олександра Звягінцева проходить 10 грудня біля будівлі Харківської міськради. В акції беруть участь представники ініціативно-правозахисної групи "Прорвемося!" та громадської організації "Щит 520" - до 20 осіб. Протестуючі домагаються створення слідчої комісії з розслідування смерті О.Звягінцева. Вони тримають в руках плакати з написами "Наш трамвай не чіпай" і "Сильна рука влади аферистів знищує електротранспорт Харкова".

За словами одного з організаторів акції Юлії Юдіної, громадські організації написали звернення до прокуратури Харкова та депутатів міськради за фактом смерті О.Звягінцева. Вони домагаються створення спеціальної слідчої комісії при міськраді, яка б вивчила обставини смерті О.Звягінцева і те, наскільки умови роботи в КП "Міськелектротранс" вплинули на його смерть.

"Ми хочемо звернути увагу громадськості, міськради, правоохоронних органів на смерть Звягінцева. Людина не отримувала зарплату, не мала засобів до існування, жила у злиднях, харчувалася бідно. Ми вимагаємо, щоб міськрада звернула увагу на стан справ у КП" Міськелектротранс ", щоб перевірила, як живуть працівники підприємства, в яких умовах, як харчуються їхні діти, що з ними взагалі відбувається", - заявила Ю.Юдіна.

"Ми також вимагаємо, щоб була створена громадська комісія, включаючи представників Антимонопольного комітету і вчених, яка б вивчила доцільність зміни схеми автобусних маршрутів у Харкові", - заявила Ю.Юдіна.

За словами лідера групи "Прорвемося!" Андрія Ільгова, учасники акції домагаються того, щоб співробітникам "Міськелектротрансу" виплатили зарплату, яка не виплачується вже півроку, а також проведення фінансового аудиту на підприємстві. За словами Ю.Юдіної, працівники "Міськелектротрансу" "залякані адміністрацією підприємства і тому поки не можуть взяти участь в акції, але в майбутньому сподіваються це зробити".

Акция протеста с требованием погасить долги по зарплате "Горэлектротранса" и расследовать смерть его сотрудника прошла в Харькове (дополнено) Акция протеста с требованием погасить долги по зарплате "Горэлектротранса" и расследовать смерть его сотрудника прошла в Харькове (дополнено)

Довідка "SQ". Як повідомив А.Ільгов, йому стало відомо від колег О.Звягінцева про те, що він помер від серцевої недостатності на тлі загального виснаження організму. За його словами, такої ж думки дотримується частина колективу "Міськелектротрансу". Офіційних документів про причину смерті працівника підприємства в ініціативно-правозахисної групи "Прорвемося!" поки що немає. Коментуючи заяву групи "Прорвемося!", генеральний директор ХКП "Міськелектротранс" Сергій Почепецький заявив, що "це дурниці".

У другому півріччі 2009 р. співробітники "Міськелектротрансу" провели низку акцій протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплати. 11 січня 2010 р. працівники підприємства оголосили про безстрокову акцію протесту. На міські маршрути не вийшов жоден трамвай і тролейбус. Це була третя протестна акція "Міськелектротрансу": попередні відбулися у вересні та жовтні 2009 р. 13 січня страйк було припинено.