Харьковская облорганизация "Сильной Украины" и Союз домкомов и уличкомов будут совместно бороться за повышение качества услуг в ЖКХ

Харківська облорганізація політичної партії "Сильна Україна" й обласна громадська організація "Союз кербудів, будкомів і вуличкомов Харківщини" підписали меморандум на підтримку розвитку самоорганізації населення Харкова та Харківської області. Підписання відбулося 10 червня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO".

"Ми домовилися про те, що нам необхідно допомогти населенню у роз'ясненні питань, пов'язаних з поступовим переходом на ринкову економіку в житлово-комунальній сфері. Для цього ми будемо роз'яснювати, як городяни можуть створити об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Уже наступного тижня ми визначимо матеріали, які будуть поширюватися серед органів самоорганізації населення - це кербуди, будкоми, та вуличні комітети. Це ті осередки свідомості й активності, які потрібно розвивати і навколо яких буде об'єднуватися співтовариство власників багатоквартирних будинків. По суті, ми будемо вчити, як створити ОСББ та як їм ефективно управляти", - повідомив голова Харківської облорганізації "Сильної України" Андрій Моченков.

За його словами, у сфері ЖКГ має бути конкурентне середовище: з одного боку, максимально демонополізоване, з іншого - з прийнятними умовами для підприємців, які будуть надавати послуги для мешканців будинків.

"Природно, демонополізувати такі послуги, як постачання води, електроенергії, газу, не можна. Але тут можна зайнятися, наприклад, енергозбереженням. А що стосується прибудинкової території, прибирання під'їздів, вивезення сміття - це потрібно переводити на рейки приватного підприємництва. Людям треба усвідомити, що вони можуть набагато швидше й ефективніше вирішувати ті завдання, які зараз покладені на міські служби. Але поки ці ідеї повільно проникають у свідомість людей, ми стикаємося з нерозумінням, через соціальну роз'єднаність людей вони бояться переходити на ринкові відносини", - зазначив А. Моченков.

Як повідомив голова правління обласної громадської організації "Спілка кербудів, будкомів і вуличкомів Харківщини" Олександр Єрмаков, основною проблемою при створенні мешканцями будинку ОСББ є проблема бухгалтерського обліку. "Далеко не всі готові зв'язуватися з урахуванням фінансів, оскільки це велика відповідальність. Очевидно, потрібно буде якимось чином передбачити оплату праці бухгалтерів, які будуть вести фінанси ОСББ", - зазначив О. Єрмаков. При цьому     А. Моченков висловив припущення, що оплату праці таких бухгалтерів можна було б закласти в міськбюджеті.

"Зараз основне завдання - це питання активно підштовхнути, допомогти матеріалами та засобами, щоб люди почали цим займатися. І важливо цю дискусію перенести до сесійної зали міськради, бо наступна каденція буде визначальною з питань реформування ЖКГ, а від реформування ЖКГ нікуди не дітися" , - відзначив А. Моченков.

Довідка "SQ". Обласна громадська організація "Спілка кербудів, будкомів і вуличкомів Харківщини" створена в 2008 р. У 2009 р. в її лавах налічувалося 230 членів, зараз - 540. Членами організації є керівники будинкових, вуличних, квартальних комітетів. За оцінками організації, вона представляє інтереси близько 10% населення Харкова.

Зараз у Харкові налічується близько 200 ОСББ.