Обласна влада Харкова має намір знищити більше 300 тис. доз вакцини від кору і краснухи, ввезені ВООЗ у 2008 р. - в.о. віце-губернатора І. Шурма

Обласна влада має намір знищити більше 300 тис. доз індійської вакцини від кору і краснухи, які в 2008 р. були передані в Україну Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ). Про це 9 квітня заявив журналістам в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, вакцина не мала сертифікатів якості.

"Нам не потрібні такі подарунки, в т.ч. від ВООЗ, сумнівної якості, які тягнуть за собою сумнівні наслідки. Сьогодні в Харкові присутній радник з питань епідеміологічного нагляду європейського бюро ВООЗ в Україні Андрій Тулісов, і я вважаю за необхідне відверто висловити позицію обласної влади: до тих пір, поки буде ця влада, ніяких експериментів, тобто застосування вакцин без сертифікації, без ліцензії, в Харківській області не буде! Може бути тільки один виняток: якщо сюди приїде представник ВООЗ, підставить свою руку під вакцинацію і покаже, що це нешкідливо ", - підкреслив І. Шурма.

Він також дав доручення Харківській обласній санітарно-епідеміологічній станції (облСЕС) розробити алгоритм утилізації вакцини.
"Сьогодні обласна влада ставить таке питання: або облСЕС нам розкаже алгоритм знищення вакцини проти кору і краснухи, або ми будемо звертатися до силових структур, щоб у цьому питанні поставили крапку. Нехай порушують кримінальні справи щодо тих людей, які допустили завезення вакцини, нехай відповість той, хто у Харкові, наприклад, її приймав, зберігав... Мені вистачить сили волі писати в СБУ, прокуратуру до тих пір, поки це не зроблять. Іншого шляху немає, інакше всі будуть жити в страху. Хай облСЕС в особі головного санлікаря Тетяни Колпакової дасть мені алгоритм знищення вакцини і скаже, скільки це буде коштувати. Якщо скажуть, що потрібно 500 тис.грн, то подумайте, як обласна влада поставиться до цього наступного разу, коли їй дадуть вакцину? Ось вона, ціна "добродєтєлі" , - зазначив І. Шурма.

А.Тулісов заявив журналістам, що вакцина проти кору і краснухи, за висновком експертів ВООЗ, на момент ввезення була високоякісним препаратом, її використовували в 20 країнах.

"Ми з повагою ставимося до думки країни та офіційних органів, проте ми маємо факти, які говорять, що препарат був ефективним, безпечним, і причинно-наслідковий зв'язок між його використанням і смертю школяра у Краматорську ні експертами МОЗ України, ні нашими експертами не був знайдений ", - зазначив А. Тулісов.

При цьому представник ВООЗ погодився з тим, що термін придатності вакцини, яка знаходиться в Харківській області, вже закінчився, і вона має бути утилізована.

Довідка "SQ". 13 травня 2008 р. після зробленого напередодні щеплення від кору і краснухи помер учень 11 класу школи №10 м.Краматорська. Згодом ще 18 учнів, що пройшли вакцинацію, зі скаргами на погіршення здоров'я були госпіталізовані в дитячу лікарню Краматорська. Пізніше 13 школярів після погіршення їхнього стану терміново перевезли до Донецька.

5 листопада в Києві були оприлюднені дані експертизи ВООЗ, згідно з якою смерть школяра з Краматорська не була пов'язана з вакцинацією проти кору і краснухи, і він помер у результаті септичного шоку, викликаного інфекційним захворюванням.