У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка (ХНАТОБ) затримують виплату зарплати. Як повідомила 8 грудня журналістам директор театру Любов Морозко, співробітники театру не отримали зарплату за листопад. Аванс повинні були видати 10 листопада, іншу частину зарплати - 29-го. Загальна сума невиданої зарплати становить понад 1 млн.грн.

За словами Л.Морозко, одна з причин проблеми з фінансуванням у тому, що театр досі знаходиться в процесі передачі з обласної комунальної власності в державну. Цей процес триває з кінця 2010 р. - початку 2011 р. Затримка з передачею виникла на рівні Міністерства фінансів. "Нас підтримали Міністерство культури, Міністерство юстиції, Фонд держмайна, Міністерство економічного розвитку і торгівлі. А ось у Мінфіні нам говорять: йде процес перегляду ціни на газ, і якщо там усе буде благополучно, то і у вас буде благополучно", - зазначила Л.Морозко.

Вона повідомила, що 13-15 грудня разом із заступником голови Харківської облдержадміністрації Євгеном Савіним їде до Міністерства культури до Києва, щоб прискорити процес переходу театру в держвласність. Також вирішити цю проблему допомагають народні депутати.

Л.Морозко повідомила, що на прийомі у голови Харківської облради Сергія Чернова і в Є.Савіна отримала запевнення, що найближчим часом зарплата співробітникам театру буде виплачена. "Якщо в обласному управлінні культури аванс ще обіцяють, то зарплата за листопад і за грудень - під великим питанням", - заявила голова профспілкового комітету ХНАТОБ, солістка опери Лілія Кутищева.

Вона також повідомила, що серед усіх оперних театрів України в ХНАТОБ - найнижчі зарплати: в 3 рази менше, ніж у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С.Крушельницької, у 2,5 - ніж у Донецькому національному академічному театрі опери та балету ім. А.Солов 'яненка. Наприклад, середня зарплата соліста в донецькому оперному театрі становить 7 тис.грн., у харківському - 2,5 тис.грн. (без відрахувань). Величезний штат людей працює за мінімальну зарплату - це костюмери, перукарі, гримери, монтувальники, бутафори, швачки.

За словами Л.Куиіщевої, у ХНАТОБ з великими труднощами готують кадри в балет, оркестр, хор, а потім кращі артисти театру їдуть до інших українських міст, бо там зарплата вища. Також вона підкреслила, що зараз репертуар харківського театру ширший, ніж у дніпропетровському, львівському та одеському театрах разом узятих.