Виставка "Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941-1944" відкриється 10 листопада в галереї "АВЕК" у рамках 70-ї річниці трагедії Бабиного Яру.

Як повідомили "SQ" у прес-службі міжнародного благодійного фонду "Фонд Олександра Фельдмана", на виставці будуть представлені нові свідчення масового знищення євреїв нацистськими загарбниками в Україні. Проект спрямований на виховання толерантності в українському суспільстві, особливо серед молоді, і є частиною заходів державного рівня в рамках 70-річчя трагедії Бабиного Яру. Виставка підготовлена ​​Меморіалом Шоа (архів, музей, освітній центр і місце вшанування пам'яті), потім доповнена й адаптована за участю українських фахівців. В основі проекту - праця римсько-католицького священика з Франції отця Патріка Дебуа, який багато років займається архівними та археологічними дослідженнями, а також відеодокументування свідчень очевидців масових розстрілів в Україні. Експозиція включає в себе інформацію про історичні факти, відео-інтерв'ю, документи часів війни, фотографії знайдених масових поховань та предмети, що підтверджують ті події (зокрема, кулі і гільзи).

З метою максимального залучення до діалогу українських школярів і студентів під час виставки буде реалізована освітня програма, створена Інститутом візуальної історії та освіти Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії, а також Українським центром вивчення історії Голокосту. У рамках виставки також буде представлена ​​книга отця Дебуа "Хранитель спогадів. Кривавими слідами Голокосту", вперше перекладена українською мовою за фінансової підтримки посольства Франції. Ця книга стала лауреатом Національної єврейської книжкової премії 2008 р. Українська редакція книги вийшла у видавництві "Дух і літера".

Раніше виставка демонструвалася в Парижі (Франція), Нью-Йорку (США) та Києві. У Харкові вона буде працювати до 17 грудня.

Довідка "SQ". Виставку представляють Фонд Віктора Пінчука у партнерстві з Фондом О.Фельдмана, Меморіалом Шоа (Memorial de la Shoah), організацією "Яхад-Ін Унум", а також посольствами Ізраїлю, Франції, Німеччини та США в Україні.