З території Харківської області сьогодні, 8 лютого, вивезли ще близько 380 тонн меланжу. Ракетне паливо, яке зберігалося в сел.Шевченково, завантажили в сім спеціальних залізничних цистерн і відправили в Російську Федерацію з метою подальшої утилізації. Про це повідомили "SQ" в медіацентрі Міністерства оборони України. Вивезення меланжу проходить у межах спільного проекту України і ОБСЄ.

"Це вже друга партія меланжу, яку ми відправили з частини після відновлення співпраці з міжнародною організацією в кінці 2012 року. Перші сім цистерн кількістю 375 тонн були відправлені 18 грудня і приблизно стільки ж ми завантажили цього разу", - зазначив командир складу ракетного палива Сухопутних військ підполковник Олександр Ніколаєв.

Нагадаємо, спільний проект України та ОБСЄ передбачає вивезення всього ракетного палива, що зберігається на території Харківської області. Станом на початок грудня 2012 р. на Харківщині було більше 2,7 тис. т меланжу, зараз залишилося понад 2,2 тис. т меланжу і речовини інших типів. За словами командування військової частини, повністю позбавитися від меланжу вдасться протягом першого півріччя цього року. Усі необхідні для цього кошти вже надійшли.

Довідка "SQ". Проект вивезення меланжу фінансується ОБСЄ. У 2012 р. вивезли близько 2-х тис. т меланжу, що складає понад 40% усіх запасів цієї речовини, які знаходяться на Харківщині. Обсяг фінансування склав близько 2,2 млн.євро. Вивіз 2 тис. т меланжу відбувався у квітні-червні 2012 р. під наглядом міжнародних спостерігачів і представників ЗМІ.