Новый Налоговый кодекс заставит уйти "в тень" многих легальных таксистов - председатель Харьковского профсоюза таксистовНовий Податковий кодекс змусить піти "в тінь" значну частину таксистів, які працюють зараз у Харкові легально. Про це 7 грудня заявив журналістам голова профспілки таксистів Харківської області Сергій Старцев.

"Зараз легальний таксист сплачує 120-130 грн. податків на місяць. З введенням для таксистів відрахувань до Пенсійного фонду та впровадженням так званого єдиного соціального внеску сумарний платіж повинен скласти під 400 грн. на місяць. Грошове навантаження на чесного платника податків стає занадто високим, щоб він залишався чесним платником податків на тлі того, що більшість таксистів у місті нелегальні, і ніяких дієвих заходів до них не застосовується. Тому назвати інакше, як дурною, людину, яка просто віддасть державі 400 грн., не можна. Так, буде значний відтік людей , які платять податки, якщо не введуть програму боротьби з нелегальними таксистами", - зазначив С.Старцев.

За його словами, принциповим моментом тут є не сума податків, яку таксистові необхідно буде заплатити, а щоб "платили всі". "Коли виходить, що один платить, а інший ні, то ні до чого хорошого це не призведе. Хоча нам обіцяли в уряді, що переговори за формою і розмірами сплати єдиного соціального внеску ще будуть проводитися протягом грудня, тому ще не все так однозначно", - зазначив керівник профспілки.

Довідка "SQ". У Харкові близько 1 тис. 200 осіб мають ліцензію на здійснення перевезень пасажирів.

За інформацією, озвученою на початку вересня головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним, у Харкові легально працює близько 15% таксистів.