Дитяче нейрохірургічне відділення Харківської міської лікарні швидкої та невідкладної допомоги отримало нейродіагностичну систему "Nicolet Endeavor CR". Обладнання 7 листопада передали відділенню голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, харківський міський голова Геннадій Кернес і народний депутат України Олександр Фельдман. Про це повідомив офіційний сайт Харківської міськради.

Як зазначив керівник центру дитячої нейрохірургії Олександр Духівський, американська нейродіагностична система "Nicolet Endeavor CR" на сьогодні унікальна для України. "Вона призначена для моніторингу нейрофізіологічних показників головного мозку під час проведення операції. Це особливо важливо для успішного хірургічного видалення пухлин головного та спинного мозку, завдяки чому онкохворі діти отримують реальний шанс на видужання", - розповів А. Духівський. Вартість обладнання - 854 тис. грн.

А. Духівський також підкреслив, що потреба в такому обладнанні дуже висока. "Але черги на нього не буде, тому що пацієнти будуть проходити обстеження і лікування протягом 1-2 днів. Щороку такого обстеження потребують близько 30 дітей", - зазначив керівник центру нейрохірургії.

Він також повідомив, що лікарі, які будуть працювати з цим обладнанням, проходили спеціальне навчання у Німеччині.

Довідка "SQ". Придбання нейродіагностичної системи "Nicolet Endeavor CR" стало можливим завдяки аукціону "Мистецтво милосердя" в межах загальнонаціонального проекту "Майбутнє - в очах дітей", який стартував у квітні 2011 року. В аукціоні взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, харківський міський голова Геннадій Кернес та інші громадські та політичні діячі України. Кошти, зібрані від проведення аукціону, міжнародний благодійний фонд "Фонд Олександра Фельдмана" направив на придбання цього медичного обладнання.

Як відзначають лікарі центру, після введення устаткування в експлуатацію планується провести майстер-класи фахівців-нейрохірургів з Австрії та Швейцарії.

Дитяче нейрохірургічне відділення Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. А. І. Мещанінова відкрито в 1994 р. і є єдиним у Харківській області. У відділенні працюють лікарі першої та вищої кваліфікаційних категорій. За роки роботи у відділенні надано допомогу близько 50 тис. хворих і травмованих дітей у віці до 18 років, проведено понад 11 тис. операцій. Зараз планується відкрити спеціалізовану дитячу реанімацію для дитячого нейрохірургічного відділення.