Частина оперної трупи Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка (ХНАТОБ) зараз виступає в Німеччині. Артисти беруть участь у фестивалях та мистецьких акціях. Як повідомив 7 вересня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" прес-аташе театру, доктор мистецтвознавства Олександр Чепалов, харківські артисти вирушили до Німеччини в складі збірної трупи з колегами з Києва, Львова і Москви (Росія) під керівництвом німецького диригента Роланда Бадера. Спільно вони виконують "Реквієм" Джузеппе Верді.

Також у першій половині сезону ХНАТОБ представить опери "Травіата" Дж.Верді та "Чіо-Чіо-Сан" Джакомо Пуччіні у Великобританії. Турне організувала британський імпресаріо Елен Кент, яка два роки тому вже представляла в цій країні харківський балет. Окрім харківських вокалістів, у виставах візьмуть участь співачка з Південної Кореї і солісти Одеського оперного театру. У жовтні-листопаді ХНАТОБ представить у Німеччині ще три опери Дж.Верді мовою оригіналу - італійською: "Отелло", "Трубадур" та "Набукко".

Як повідомила головний балетмейстер театру, народна артистка України Світлана Коливанова, в середині жовтня за кордоном виступить і частина балетної трупи. Вона представить у Голландії вистави "Спляча красуня" і "Білосніжка і сім гномів". Після повернення цих артистів інша частина балету відправиться до Німеччини, де крім названих постановок покаже ще вистави - "Лебедине озеро" і "Лускунчик". С.Коливанова додала, що за кордоном виступають і окремі солісти ХНАТОБу. "Я тішуся з того, що наші артисти популярні в інших країнах. Якщо їх запрошують, значить, їх професійний рівень високий", - зазначила балетмейстер.