"Сім'ї військовослужбовців, які живуть на території військової частини в м. Лозова (Харківська обл.), будуть відселені найближчим часом", - заявив журналістам 7 серпня в м.Лозовій голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін. За його словами, на засіданні Ради національної безпеки України 5 серпня обговорювалося питання відселення сімей військовослужбовців, які змушені жити поблизу небезпечних об'єктів. Зокрема, президент України Віктор Янукович зажадав списки тих, хто живе біля арсеналів, і дав вказівку, щоб найближчим часом були відселені військові пенсіонери, які проживають на території в / ч А0829, яка обслуговує Лозівський арсенал.

Як зазначив губернатор, ситуація загострилася у зв'язку з жаркою погодою. 6 серпня від спеки на території арсеналу загорілася міна, і було розпочато евакуацію людей, що живуть на території військової частини. Евакуація була зупинена, тому що пожежа була швидко локалізована.

Як відзначив М. Добкін, в Україні є випадки, коли на території військових об'єктів з підвищеною небезпекою проживають військові пенсіонери. Цю проблему почали вирішувати з відселення пенсіонерів, що живуть поблизу арсеналу в Лозовій. За словами М. Добкіна, ХОДА розробляє проект розселення, який профінансує Кабмін. 38 сімей планується відселити у вільні квартири нового житлового будинку в Лозовій. "Для інших пенсіонерів житло будемо купувати або на вторинному ринку, або будемо їм пропонувати переїхати в інші населені пункти", - відзначив М. Добкін.

Довідка "SQ". Міністр оборони Михайло Єжель 7 серпня перебував у Харківській області з робочою поїздкою. У військовій частині А0829 Міністерства оборони України, розташованої в м. Лозова, відбулася нарада за участю міністра та М. Добкіна.

На 61-му арсеналі (м.Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 95 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина (8,4 тис.т) не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Їх залишилося вже близько 2 тис.т. Після того, як вивезуть всі боєприпаси, арсенал розформують.