Офіційну фан-зону Чемпіонату Європи з футболу 2012 р. урочисто відкрили сьогодні, 7 червня, на площі Свободи в Харкові. Перед офіційним відкриттям харків'ян розважали аніматори на ходулях, працював "Шалений клуб фаната", а також "Гетьманський монетний двір", де козаки вибивали монети з емблемами Євро-2012. Також для гостей свята працювала студія, де можна було зробити зачіску в стилі "Євро" або намалювати фарбами на щоках прапор улюбленої футбольної збірної.

Перед офіційним відкриттям фан-зони на площі відбулося театралізоване дійство, в якому взяли участь творчі колективи міста. Після чого площею парадом пройшли барабанщиці Харківського державного педагогічного університету ім. Г.Сковороди. Потім перед присутніми виступили курсанти Академії внутрішніх військ МВС України та Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого. Всього в театралізованому шоу було задіяно близько 1 тис. 200 осіб.

Усе завершилося феєрверком з парашутів, до яких були прикріплені прапори України. Цей феєрверк ознаменував офіційне відкриття фан-зони.

Ведучими церемонії відкриття стали харківські учасники КВК з ТО "Два товариші" Ігор Діденко та Гліб Тимошенко. У церемонії урочистого відкриття фан-зони взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін і харківський міський голова Геннадій Кернес, куратор офіційних фан-зон Євро-2012 у Києві та Харкові Вілен Матвєєв, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат.

"Ось і настав той момент, який ми чекали довгі роки. Сьогодні Україна є приймаючою стороною одного з найбільших футбольних форумів. Я не сумніваюся в успіху чемпіонату і в тому, що він пройде на найвищому рівні. Я не сумніваюся, що гості нашої країни отримають максимальне задоволення від футбольних змагань. Я також не сумніваюсь, що Харків впише своє ім'я золотими літерами в історію світового спорту та історію європейського футболу", - звернувся до присутніх М.Добкін.

"Сьогодні ми відкриваємо фан-зону, де будуть десятки тисяч уболівальників з усього світу. Незабаром вона розквітне людьми, які будуть співпереживати і вболівати за збірні своїх країн. Ми як патріоти нашої країни будемо вболівати за збірну України і вірити, що наша команда буде вигравати матч за матчем", - підкреслив Г.Кернес.

Консул республіки Польща Я.Гранат передав харків'янам вітання від чотирьох польських міст, які приймають матчі Євро-2012 - Варшави, Вроцлава, Гданська і Познані.

Далі на головній сцені фан-зони виступив Великий Слобожанський ансамбль, а також група "Танок на майдані Конго". Вечірню шоу-програму продовжить німецька група "Snap", шоу 3D-mapping, а також виступи діджеїв.

Довідка "SQ". Фан-зона пл. Свободи буде працювати під час проведення чемпіонату Європи з футболу з 8 червня до 1 липня: в нематчеві дні - з 14:00 до 24:00, дні проведення матчів у Харкові (9, 13 і 17 червня) - з 10:00 до 1:00. У фан-зоні будуть проводити всі основні масові заходи в рамках чемпіонату для дозвілля харків'ян і гостей міста, а також транслювати матчі чемпіонату. Матчі будуть транслюватися на трьох екранах. У фан-зоні є VIP-трибуна на 300 місць, три медпункти, 50 торговельних наметів з їжею, напоями, сувенірною продукцією, санітарна зона з туалетами, підключеними до водопроводу і каналізації.