Військову частину А0829 (61-й арсенал) у Лозовій Харківської області повністю очистять від боєприпасів до жовтня 2013 р. Про це 7 лютого повідомив журналістам директор Департаменту управління рятувальних сил МНС Григорій Марченко. За його словами, з 247 га технічної території арсеналу співробітники МНС розмінували вже 200 га. "Залишилося тільки 47 га, але це найскладніша ділянка по рельєфу, по заростях", - зазначив Марченко.

Він повідомив, що в цьому році на ліквідацію наслідків вибухів на території військової частини у Лозовій в держбюджеті закладено 19,5 млн.грн. "У цьому році програма з ліквідації боєприпасів у Лозовій буде повністю завершена. Ми розраховуємо впоратися до жовтня. Після цього технічну територію військової частини передамо органам влади для використання в мирних цілях. Після того, як всі боєприпаси будуть утилізовані, ця територія, швидше за все, втратить статус військової частини. І вже з жовтня в будинки, розташовані на цій території, можна буде заселяти мешканців ", - підкреслив Марченко.

Довідка "SQ". На 61-му арсеналі (Лозова, Харківська обл.) Південного оперативного командування сухопутних військ Збройних сил України в серпні 2008 р. сталася пожежа. На території військової частини почали вибухати боєприпаси. На складах арсеналу їх зберігалося близько 93 тис.т (площа арсеналу - 494 га). Частина з них вибухнула або була розкидана по території арсеналу (за оцінкою Міноборони - розкидано близько 41 тис.т), частина не постраждала від вибухів і залишилася на складах. Сам арсенал знаходиться на відстані 1,2 км від Лозової. Після цього було вирішено закрити арсенал, розмінуванням території зараз займаються підрозділи МНС України.

Територію арсеналу з розкиданими після вибухів боєприпасами планується розмінувати. Боєприпаси, які не постраждали від вибухів, вивозять на інші склади або утилізують. Після того як вивезуть усі боєприпаси, арсенал розформують.