наркотик, амфетамин, проституткиХарківські правоохоронці в минулому році перекрили канал постачання наркотиків амфетамінової групи (метиленпіровалерон) з Шанхаю (Китай) у Харків. Злочинну схему реалізували інвалід і три жінки легкої поведінки. Про це 7 лютого розповів журналістам заступник начальника управління по боротьбі з нелегальним обігом наркотиків Головного управління МВС України в Харківській області Сергій Поліщук.

За його словами, психотропна речовина, яку переправляли з Шанхаю, у Китаї продається легально. Наркотики перевозили в літаках і наземному транспорті через Францію та Англію в Київ, а звідти до Харкова. Схему задумав і організував інвалід-візочник, харків'янин. Наркотики розповсюджували в Харкові три жінки легкої поведінки - вони продавали їх у гуртожитках і нічних клубах. Правоохоронці вилучили у злочинної групи майже 1 кг наркотичної речовини.

"Це була контрабанда в особливо великому розмірі. Наприклад, навіть не грама, а шматочка речовини розміром з сірникову голівку вистачає на десять чоловік", - розповів Поліщук. За його словами, жінки поширювали наркотики в Харкові близько року.

Поліщук підкреслив, що злочинців ніхто не "кришував". "Їм ніхто не допомагав - ані в митних органах, ані в органах міліції. Це однозначно виключено. Організатор - молода людина, інвалід. Він дуже добре все продумав, і його схема, чесно кажучи, вражає", - розповів Поліщук.

Зараз справа вже розглядається в Комінтернівському районному суді Харкова. Двоє підсудних знаходяться під вартою, організатору і одній із жінок суд обрав запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням під вартою. Їх судять за ст. 305 (контрабанда наркотиків) і 307 (незаконне зберігання і збут наркотиків) Кримінального кодексу України.

За словами Поліщука, всього в минулому році правоохоронці перекрили 20 міжнародних каналів постачання наркотиків.