Хвойні ліси Харківської області почали охороняти в посиленому режимі. Про це 6 грудня повідомив "SQ" спеціаліст відділу лісового господарства, лісорозведення та лісовідновлення Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Тимко. За його словами, створені рейдові бригади з числа співробітників правоохоронних органів, управління лісогосподарства та екологічної інспекції, які прочісують ліси, щоб не допустити передноворічної вирубки сосен і ялинок.

Ю.Тимко зазначив, що патрулі вже показали свою ефективність і зловили 12 осіб, які незаконно зрубали 51 дерево. Порушника можуть зловити не тільки в лісі. Справа в тому, що цього року кожна законно зрубана ялинка або сосна матиме бирку, яка зареєстрована у всеукраїнському реєстрі. За номером бирки можна легко встановити, коли і де це дерево було зрубане. Порушникам загрожує штраф 85-170 грн. за порушення правопорядку, а також штраф за завдані збитки. Збиток залежить від товщини стовбура сосни. Наприклад, за дерево з товщиною стовбура до 10 см штраф складе 189 грн.

Як уточнили в управлінні, у 2011 р. підрозділи, що підпорядковуються Харківському облуправлінню лісового господарства, планують реалізувати близько 50 тис. хвойних дерев. Частину з них виростили спеціально для продажу, а частину - вирубають у лісах. Ціна оптового продажу дерев - 52 грн./штука. Поки оптові продажі не проводилися, оскільки немає покупців.

Довідка "SQ". Ялинкові базари у Харкові почнуть працювати з 15 грудня. У всіх районах міста буде близько 200 ялинкових базарів.