Кабмин принял постановление о компенсации аптекам разницы в ценах на лекарства для гипертониковКабінет міністрів прийняв постанову про порядок компенсації аптекам різниці в цінах на препарати для лікування гіпертонічної хвороби. Про це 6 вересня в ході відвідин ПАТ "Харківаптека-2" повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров. За його словами, у країні реалізується перший етап пілотного проекту з впровадження граничного рівня цін на ліки від гіпертонічної хвороби. Поки вирішено компенсувати певний відсоток вартості ліків. А у міру розвитку експерименту частка компенсації може збільшуватися. При цьому якщо доходи дозволяють людині купити ліки без компенсації, то вона повинна це зробити, заявив прем'єр.

Як уточнив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, у рамках експерименту ліки від гіпертонії за пільговими цінами видаються за рецептами. При цьому видавати рецепти дозволено тільки сімейним лікарям, терапевтам, кардіологам і невропатологам. Надалі буде створений реєстр лікарів, які можуть видавати такі рецепти. "Цей реєстр буде доступний працівникам аптек, і вони відразу зможуть перевірити достовірність виданого документа", - зазначив віце-губернатор.

Ще одна цінність нововведення в тому, що люди менше займатимуться самолікуванням і частіше відвідуватимуть лікарів, що дасть позитивний ефект. "Зараз, поки немає законодавчої бази, ліки можна купити і без рецепта, але коли будуть внесені зміни в законодавство, аптеки не продаватимуть антигіпертонічні ліки без рецептів лікарів", - зазначив Шурма.

 

Довідка "SQ". У Харківській області близько 725 тис. чол. страждають серцево-судинними захворюваннями, із них 78% (571 тис.) перебувають на диспансерному обліку.

В Україні реалізується пілотний проект з впровадження держрегулювання цін на лікарські препарати для гіпертоніків. У країні офіційно зареєстровані і продаються в аптеках 249 таких ліків, але в аптеці необов'язково повинен бути представлений весь асортимент ліків цієї групи, а тільки ті препарати, у яких містяться сім необхідних для лікування хвороби компонентів.

Міністерство охорони здоров'я України оцінює потребу у фінансуванні до кінця 2012 р. проекту зниження ціни ліків для гіпертоніків приблизно в 300 млн.грн.