Автостанції, які обслуговують приміські та міжміські маршрути, будуть винесені з центральної частини міста до кінцевих станцій метро. Про це 6 вересня на прес-конференції, присвяченій соціально-економічному розвитку Ленінського р-ну Харкова, відповідаючи на питання "SQ", повідомив директор КП "Харківпас" Максим Мусєєв. За його словами, винесення за межі центру автостанцій, які обслуговують не внутрішньоміські маршрути, - це основна ідея "Концепції перетворення мережі харківських автовокзалів", яка розроблена КП "Харківпас".

Як зазначив М.Мусєєв, на автостанціях у центрі Харкова повинні обслуговуватися маршрути, які працюють у межах міста. Відповідно до нових вимог, які висуває Департамент транспорту та зв'язку й особисто міський голова до транспорту, що купується приватними перевізниками, на цих маршрутах повинні бути нові автобуси - з низькою підлогою, пофарбовані в зелений колір, екологічно чисті.

Автостанції, що обслуговують приміські та міжміські маршрути, слід винести до станцій метро "Холодна Гора", "Пролетарська", "Героїв Праці" і споруджуваної станції "Перемога". "Це в значній мірі скоротить шкідливі викиди в атмосферу, а також поліпшить нову транспортну мережу", - додав М.Мусєєв.

"Автобуси приміських, міжміських та міжнародних маршрутів їздять по Харкову, але їх рух регулює не місто, а інші органи. І поки вимоги до цих маршрутів не такі високі, як до внутріміських. Тому ми досі можемо зустріти "Ікаруси" 1980-х років випуску, що їдуть, наприклад, Карла Маркса або Кацарською на автовокзал на Центральному ринку, старі ЛАЗи, які їдуть до Полтави і населених пунктів інших областей", - зазначив М.Мусєєв.

Директор КП "Харківпас" підкреслив, що "Концепція перетворення мережі харківських автовокзалів" передана на опрацювання Департаменту транспорту і зв'язку міськради, управлінню містобудування та архітектури, в профільні комісії міськради для розгляду та подальшого затвердження.

Довідка "SQ". У Харкові діє шість автостанцій, які обслуговують приміські, міжміські та міжнародні маршрути. Це автостанції "Центральна" (або "Автовокзал", пр.Гагаріна, 22), автостанція "Центральний ринок" (вул. Суздальські ряди, 12), автостанція "Кінний ринок" (пл.Повстання, 6), автостанція "Лісопарк" (Бєлгородське шосе, 8), автостанція "Південний вокзал" (пл. Привокзальна, 2) й автостанція "Заводська" (пр. Московський, 299).