В Харьковской области побит абсолютный температурный рекорд за 100 лет

У Харківській області 5 серпня був побитий абсолютний температурний рекорд. У цей день температура повітря склала 41 град., попередній рекорд, отриманий на підставі 100-річних спостережень, становив 40 град. Про це 6 серпня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомила журналістам начальник Харківського обласного центру гідрометеорології Валентина Андрієнко. За її словами, температура в 41 град. була зафіксована в м.Куп 'янськ, який традиційно є найбільш спекотним регіоном області. Крім того, температура плюс 40 град. останні три дні спостерігалася в Богодухові і Великому Бурлуці.

За словами В.Андрієнко, 5 серпня був побитий ще один температурний рекорд - рекорд саме цього дня в Харкові: температура в місті становила 39,3 град. Попередній рекорд був встановлений в цей день у 1931 р. - 38,8 град.

В.Андрієнко зазначила, що аномально спекотну погоду синоптики почали спостерігати у травні цього року: з першого числа місяця температура стала підніматися вище норми, середньомісячна температура перевищила середню багаторічну на 2,5 град. У червні середньомісячна температура була на 3 град. вище середньої багаторічної і на 5,5 - вище норми (норма для червня - 20,5 град., у червні 2010 р. середньомісячна температура - 25,7 град.). Також у червні було зафіксовано шість днів з температурними рекордами.

За словами В.Андрієнко, причиною спеки є потужний стійкий антициклон над територією Середньоросійської рівнини, який не дає переміститися прохолодному повітрю з Атлантики і приносить тепле повітря з Північної Африки та Ірану. Антициклон тримається вже протягом 1,5 міс. "Я працюю в гідрометеослужбі понад 30 років, і такого тривалого антициклону не пам'ятаю", - зазначила В.Андрієнко.