Готовність об'єктів до Євро-2012 в Харкові перевірили люди з особливими потребами. У рамках науково-практичної конференції на тему: "Готовність України до "Євро-2012" з точки зору людей з особливими потребами" кілька її делегатів відвідали основні об'єкти Євро-2012 в Харкові, зокрема, стадіон "Металіст" і міжнародний аеропорт "Харків ". За словами одного з організаторів конференції, голови всеукраїнської громадської організації (ВГО) "Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів" Володимира Петровського, УЄФА дуже серйозно ставиться до питань адаптації об'єктів чемпіонату з футболу для людей з особливими потребами.

Зокрема, на стадіоні "Металіст" передбачені окремі місця для інвалідів. За словами начальника відділу Євро-2012 ФК "Металіст" Олександра Рогачевського, ці місця спочатку перебували на північній трибуні, але через недостатній огляд комісія УЄФА зажадала перенести місця для людей з особливими потребами на західну і східну трибуни. Крім того, за словами О. Рогачевського, в кожному крилі буде знаходиться туалет для інвалідів, всього на "Металісті" буде відкрито 4 подібних туалетні кімнати. На стадіоні відведено 100 місць для людей з особливими потребами, також у планах будівництво двох парковок для інвалідів, на 60 і 40 місць.

Як зазначив голова ВГО "Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів", з побаченого можна зробити висновок, що "стадіон буде пристосований для інвалідів-колясочників, але тільки для них". За його словами, для незрячих людей необхідно вести повноцінний коментар матчу, а цього в планах керівництва стадіону немає.

Підбивши підсумки, комісія назвала підготовку стадіону "Металіст" для незрячих людей задовільною. "Ми в будь-якому випадку будемо писати свої висновки в УЄФА, ФІФА, віце-прем'єру Борису Колесникову. В принципі, на сьогодні це кращий стадіон в плані підготовки, тому що навіть донецький стадіон "Донбас-Арена" до кінця не пристосований для незрячих і глухих", - підкреслив В. Петровський.

У харківському аеропорту делегати оглянули новий термінал. Серед основних претензій люди з особливими потребами назвали слизьку поверхню підлоги і велику кількість скляних поверхонь. "Це дуже травмонебезпечно", - підкреслив В. Петровський.

Як заявив делегатам заступник директора аеропорту зі стратегічного розвитку Віталій Недашковський, наразі в аеропорту передбачено будівництво туалетних кімнат для інвалідів, частина з яких вже готова. Також на території аеропорту буде працювати медпункт, службовці якого зможуть завжди надати людям з особливими потребами кваліфіковану допомогу або супроводжувати інваліда, якщо він опинився на території аеропорту сам. Переміщатися між поверхами можна буде на ліфтах і ескалаторах, відзначив В. Недашковський. "Для тих людей, які не можуть пересуватися, буде окремий прохід, спеціальний амбулаторний ліфт перевезе їх з борту літака до терміналу і навпаки", - відзначив він.

Довідка "SQ". У Харківській області проживає понад 135 тис. інвалідів. У Харкові зареєстровано 45 тис. інвалідів, в т.ч. 3,5 тис. дітей.