На Мемориале Славы в Харькове отреставрированы входные стелы, центральная аллея и комплекс "Родина-мать"

На Меморіалі слави в Лісопарку  (Харків) завершується перший етап капітальних робіт. Про це 6 травня повідомив журналістам директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін. За його словами, з 1977 р., коли комплекс був відкритий, капітальний ремонт на ньому не проводився.

На меморіалі вже відремонтовано всі барельєфи, замінено гранітні плити центральній алеї (2 тис. кв.м) і приведені в порядок скульптурні композиції, проведено ремонт бічної алеї і перекладка плит з брекчії (1,8 тис. кв. м), пофарбовані всі написи, відшліфований і покритий лаком хрест, встановлені лавки та урни. Також відновлений комплекс "Батьківщина-мати". Як зазначив В. Кітанін, цей пам'ятник привели в первозданний вигляд, використовуючи складні систем очищення. Крім того, від часу стики гранітних конструкцій розійшлися, давши щілини в 2-5 см, тому була проведена герметизація стиків.

За словами В. Кітаніна, на клумбах меморіального комплексу висаджені символічні Георгіївські стрічки, п'ятикутна зірка - символ Збройних сил, а також написи "9 травня" і "З Днем Перемоги" (25 тис. кольорів). "При цьому на кожній стрічці спеціально залишили по одному вільному ряду, щоб 9 травня тут змогли посадити квіти ветерани", - підкреслив директор департаменту.

В. Кітанін повідомив, що роботи велися цілодобово протягом двох місяців, в кожну зміну працювали до 80 осіб.
На другому етапі капітального ремонту меморіалу, який завершиться до Дня міста, відновлять освітлення вздовж центральної і бічної алей. Також буде реконструйована головна площа меморіалу. За словами В. Кітаніна, гранітні плити 3-сантиметрової  товщини порвалися через те, що в щілини і стики постійно проникала вода.

"Меморіалу слави повернуть його початковий вигляд", - підкреслив директор Департаменту комунального господарства.

Довідка "SQ". Рішенням сесії Харківської міськради від 30 вересня 2009 р. була розроблена і затверджена Міська програма відновлення, реконструкції та благоустрою військових, братських поховань, пам'ятників, які символізують перемогу у Великій Вітчизняній війні, на період 2010-2012 рр. До 65-річчя перемоги в Харкові і області приведені в порядок всі пам'ятники на військових похованнях, у скверах, парках і на восьми міських цвинтарях.